Brisel razmatra odgovor na odluku poljskog Ustavnog suda

Srna
Foto: Agencije

BRISEL - Evropska komisija razmatra svoje mogućnosti od pravnog postupka do povlačenja sredstava kao odgovor na odluku Ustavnog suda u Poljskoj da određeni elementi prava Unije krše poljski Ustav.

"Evropska komisija, trenutno, pažljivo razmatra svoju procjenu, ali već sada mogu reći da sam duboko zabrinuta. Odluka Ustavnog suda Poljske osporava osnove EU. To je direktan izazov jedinstvu evropskog pravnog poretka", rekla je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta pred govor poljskog premijera Mateuša Moravjeckog.

Ona je istakla da je prva opcija takozvani proces kršenja regulativa kada Evropska komisija ospori odluku Ustavnog suda Poljske. Druga opcija je uslovni mehanizam i druga finansijska oruđa, pri čemu Poljskoj mogu biti uskraćeni fondovi iz budžeta EU i sredstva za oporavak od pandemije.

Fon der Lajenova istakla je da je to novac poreskih obveznika EU i, ukoliko Unija investira više nego ikad u zajednički oporavak, onda se mora zaštititi budžet bloka od kršenja vladavine prava. Prema njenim riječima, treća opcija je primjena člana sedam Sporazuma EU, prema kojem prava članica, uključujući pravo glasa o odlukama Unije, mogu biti suspendovana zbog kršenja suštinskih vrijednosti bloka.

"Ustavni sud Poljske, koji je bacio sumnju na vrijednost evropskih sporazuma isti je sud koji se, na osnovu člana sedam, ne smatra nezavisnim i legitimnim. Time se na mnogo načina krug zatvara", navela je Fon der Lajenova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana