Бразил бира новог предсједника, сенаторе, посланике и гувернере

Танјуг
Бразил бира новог предсједника, сенаторе, посланике и гувернере

БРАЗИЛИЈА - Више од 150 милиона грађана Бразила изашло је на биралишта да би изабрали новог предсједника државе, сенаторе, одборнике и државне гуверенере.

У фокусу су предсједнички избори, на којима су главни кандидати бивши шеф државе Луиз Ињасио Лула да Силва и актуелни предсједник, десничар Жаир Болсонаро, пренио је Ројтерс.

Према испитивању јавног мњења, очекује се убједљива побједа Да Силве на изборима.

Он би како је наведено у истраживањима јавног мњења требало да освоји 48,3 одсто гласова, а Болсонаро 36,3 процената.

Болсонаро је гласао у Рио де Жанеиру и рекао да очекује да ће побједити на изборима у првом кругу, упрокос томе што му истраживања јавног мњења дају мале шансе.

На предсједничким изборима у Бразилу учествује 11 кандидата.

Побједник би могао бити познат неколико сати након затварања бирачких мјеста у 17.00 часова по локалном времену.

Болсонаро је запријетио да ће оспорити резултат гласања, након што је оптужио изборне власти да планирају завјеру против њега, сугеришући да војска треба да спроведе паралелно пребројавање, што су они одбили.

Судија Врховног суда Александар де Мораес, који је тренутно на челу савезног изборног суда, рекао је да очекује миран дан са "мирним" резултатима.

Уколико ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова изашлих бирача, два кандидата са највише гласова учествоваће у другом кругу гласања 30. октобра.

Грађани Бразила, такође, бирају свих 513 посланика доњег дома Конгреса, трећину од 81 члана Сената, гувернере држава и одборнике.

Иако Лула да Силва води у предсједничкој трци, очекује се да ће конзервативна коалиција која подржава Болсонара имати већину у оба дома Конгреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана