Brazil bira novog predsjednika, senatore, poslanike i guvernere

Tanjug
Brazil bira novog predsjednika, senatore, poslanike i guvernere

BRAZILIJA - Više od 150 miliona građana Brazila izašlo je na birališta da bi izabrali novog predsjednika države, senatore, odbornike i državne guverenere.

U fokusu su predsjednički izbori, na kojima su glavni kandidati bivši šef države Luiz Injasio Lula da Silva i aktuelni predsjednik, desničar Žair Bolsonaro, prenio je Rojters.

Prema ispitivanju javnog mnjenja, očekuje se ubjedljiva pobjeda Da Silve na izborima.

On bi kako je navedeno u istraživanjima javnog mnjenja trebalo da osvoji 48,3 odsto glasova, a Bolsonaro 36,3 procenata.

Bolsonaro je glasao u Rio de Žaneiru i rekao da očekuje da će pobjediti na izborima u prvom krugu, uprokos tome što mu istraživanja javnog mnjenja daju male šanse.

Na predsjedničkim izborima u Brazilu učestvuje 11 kandidata.

Pobjednik bi mogao biti poznat nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta u 17.00 časova po lokalnom vremenu.

Bolsonaro je zaprijetio da će osporiti rezultat glasanja, nakon što je optužio izborne vlasti da planiraju zavjeru protiv njega, sugerišući da vojska treba da sprovede paralelno prebrojavanje, što su oni odbili.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes, koji je trenutno na čelu saveznog izbornog suda, rekao je da očekuje miran dan sa "mirnim" rezultatima.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača, dva kandidata sa najviše glasova učestvovaće u drugom krugu glasanja 30. oktobra.

Građani Brazila, takođe, biraju svih 513 poslanika donjeg doma Kongresa, trećinu od 81 člana Senata, guvernere država i odbornike.

Iako Lula da Silva vodi u predsjedničkoj trci, očekuje se da će konzervativna koalicija koja podržava Bolsonara imati većinu u oba doma Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana