Болнице у Швајцарској преоптерећене у другом таласу

Срна
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА- Болнице у Швајцарској све теже подносе прилив нових пацијената обољелих од ковида 19 и приморане су да на посао враћају пензионисано особље као замјену за инфициране раднике.

Поред тога, здравствене установе су почеле да затварају поједина одјељења због бојазни да би могле да достигну "тачку пуцања" за десетак дана.

Број случајева заразе у Швајцарској овог мјесеца је достигао рекордан ниво, а епидемиолошка стопа је далеко већа него у сусједној Њемачкој или Италији.

Очекује се да ће власти током дана прогласити нове мјере, а љекари и научници су их критиковали због оклијевања да прогласе стриктне прописе на националном нивоу.

Директор Универзитетске болнице у Женеви Бертран Леврат изјавио је да су сви очекивали други талас, али да нико није могао да претпостави да ће бити толико снажан и озбиљан.

У овом кантону број инфекција повећан је за више од шест пута током претходне три седмице, а болница је примила 350 пацијената.

Леврат је рекао да је медицинско особље уморно и да међу њима има више од 400 инфицираних.

Универзитетска болница је због тога почела да врши селекцију оперативних захвата, пребацује пацијенте у приватне клинике и позива пензионисане раднике да се врате на посао иако су због животне доби осјељивији на вирус.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана