Bolnice u Švajcarskoj preopterećene u drugom talasu

Srna
Foto: Ilustracija

ŽENEVA- Bolnice u Švajcarskoj sve teže podnose priliv novih pacijenata oboljelih od kovida 19 i primorane su da na posao vraćaju penzionisano osoblje kao zamjenu za inficirane radnike.

Pored toga, zdravstvene ustanove su počele da zatvaraju pojedina odjeljenja zbog bojazni da bi mogle da dostignu "tačku pucanja" za desetak dana.

Broj slučajeva zaraze u Švajcarskoj ovog mjeseca je dostigao rekordan nivo, a epidemiološka stopa je daleko veća nego u susjednoj Njemačkoj ili Italiji.

Očekuje se da će vlasti tokom dana proglasiti nove mjere, a ljekari i naučnici su ih kritikovali zbog oklijevanja da proglase striktne propise na nacionalnom nivou.

Direktor Univerzitetske bolnice u Ženevi Bertran Levrat izjavio je da su svi očekivali drugi talas, ali da niko nije mogao da pretpostavi da će biti toliko snažan i ozbiljan.

U ovom kantonu broj infekcija povećan je za više od šest puta tokom prethodne tri sedmice, a bolnica je primila 350 pacijenata.

Levrat je rekao da je medicinsko osoblje umorno i da među njima ima više od 400 inficiranih.

Univerzitetska bolnica je zbog toga počela da vrši selekciju operativnih zahvata, prebacuje pacijente u privatne klinike i poziva penzionisane radnike da se vrate na posao iako su zbog životne dobi osjeljiviji na virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana