Боливијски политичари у притвору због куповине бескорисних и прескупих респиратора

Тањуг
Боливијски политичари у притвору због куповине бескорисних и прескупих респиратора

Министар здравства Боливије Марсело Навахас ухапшен је у оквиру истраге о наводним проневјерама приликом набавке респиратора у тој земљи, преноси Дojче Веле.

Саслушање министра се десило у недјељу након чега му је одређен тромјесечни притвор због сумње да је умјешан у криминал током набавке респиратора од шпанске компаније ИМЕ Kонсaлтинг.

Поред њега, тамошњи суд је одлучио да у притвор морају директор правног одјељења министарства здравства Фернандо Валенцуела, директор Агенције за медицинску инфраструктуру и опрему Ђовани Пачеко и особа која се води као "кључни свједок" - Луис Фернандо Хумерез.

Одбрана је уложила жалбу у којој се наводи да тужилаштво није успјело да докаже основу сумње у њихову умијешаност, односно да су респиратори купљени по већој цијени него што је то случај на тржишту.

У Боливији је до сада регистровано више од 6.000 случајева инфекције и 240 случајева смрти који се могу повезати са вирусом корона.

Уговор који је потписан у рекордно брзом року од четири дана, упркос упозорењима да може садржавати нерегуларности, наводи да један апарат кошта 27.000 долара. Такође, стручњаци су упозорили да апарати нису погодни за употребу у одјељењу за интензивну његу.

Министарство вањских послова Боливије контактирало је Давида Алберта Пареју, амбасадора у Шпанији, да се очитује о проблему и да одговори да ли је и сам учествовао у процесу набавке која је тешка око пет милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана