„Блумберг“: Западне елите неконтролисано иду на Русе

Срна
„Блумберг“: Западне елите неконтролисано иду на Русе

ВАШИНГТОН - Америчка агенција “Блумберг” наводи да нема доказа да су Руси незадовољни Владимиром Путином те да већина свјетског становништва не види “било какву разлику између руске војне операције у Украјини и америчке у Ираку”.

У тексту се напомиње да је у Индији, наводном савезнику Запада, недавна анкета показала да више људи окривљује Вашингтон и државе НАТО-а за војне акције у Украјини, него Москву.

Аутор осврта Панкај Мишра оцјењује жељу да се порази Русија као - непромишљену.

Русија, упркос снажним санкцијама, не жели да преговара о прекиду сукоба, већ мобилише додатне снаге и бомбардује инфраструктуру Украјине, а Владимир Путин би могао додатно да ескалира сукоб након одлуке Запада о слању тенкова Кијеву.

Мишра упозорава и на недостатак јавне расправе о Украјини, због чега је “потпуно нејасно да ли западњаци подржавају појачану конфронтацију са Русијом”.

Заправо, њихово мишљење готово никога не занима - оцјењује аутор текста у “Блумбергу” и наводи примјер њемачког становништва које је било оштро подијељено у вези са слањем тенкова “Леопард два” у Украјину.

У Британији власти нису обавијестиле своје грађане о одлуци да пошаљу модерно оружје у зону сукоба.

За разлику од јавности, готово потпуни консензус постоји унутар западних “тинк танкова” и меинстреам медија.

Он су сигурни да је “пораз Русије, или чак њена потпуна капитулација важна за осигурање територијалне цјеловитости Украјине и њене будућност као суверене државе”.

Аутор текста у “Блумбергу” тај став “елита” доводи у питање указујући да он не одговара резултатима њиховог дјеловања посљедњих година.

Мишра подсјећа на војни фијаско који је похарао и разорио читаве регионе у Азији, Блиском истоку и Африци у шта су биле укључене све главне западне земље.

- Постоји сваки разлог за забринутост када интелектуално-индустријски комплекс Запада, некажњен за своје катастрофалне погрешне процјене, поновно гласно позива на војну интервенцију, али овај пут против нуклеарне силе” - упозорава аутор текста у “Блумбергу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана