„Blumberg“: Zapadne elite nekontrolisano idu na Ruse

Srna
„Blumberg“: Zapadne elite nekontrolisano idu na Ruse

VAŠINGTON - Američka agencija “Blumberg” navodi da nema dokaza da su Rusi nezadovoljni Vladimirom Putinom te da većina svjetskog stanovništva ne vidi “bilo kakvu razliku između ruske vojne operacije u Ukrajini i američke u Iraku”.

U tekstu se napominje da je u Indiji, navodnom savezniku Zapada, nedavna anketa pokazala da više ljudi okrivljuje Vašington i države NATO-a za vojne akcije u Ukrajini, nego Moskvu.

Autor osvrta Pankaj Mišra ocjenjuje želju da se porazi Rusija kao - nepromišljenu.

Rusija, uprkos snažnim sankcijama, ne želi da pregovara o prekidu sukoba, već mobiliše dodatne snage i bombarduje infrastrukturu Ukrajine, a Vladimir Putin bi mogao dodatno da eskalira sukob nakon odluke Zapada o slanju tenkova Kijevu.

Mišra upozorava i na nedostatak javne rasprave o Ukrajini, zbog čega je “potpuno nejasno da li zapadnjaci podržavaju pojačanu konfrontaciju sa Rusijom”.

Zapravo, njihovo mišljenje gotovo nikoga ne zanima - ocjenjuje autor teksta u “Blumbergu” i navodi primjer njemačkog stanovništva koje je bilo oštro podijeljeno u vezi sa slanjem tenkova “Leopard dva” u Ukrajinu.

U Britaniji vlasti nisu obavijestile svoje građane o odluci da pošalju moderno oružje u zonu sukoba.

Za razliku od javnosti, gotovo potpuni konsenzus postoji unutar zapadnih “tink tankova” i meinstream medija.

On su sigurni da je “poraz Rusije, ili čak njena potpuna kapitulacija važna za osiguranje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i njene budućnost kao suverene države”.

Autor teksta u “Blumbergu” taj stav “elita” dovodi u pitanje ukazujući da on ne odgovara rezultatima njihovog djelovanja posljednjih godina.

Mišra podsjeća na vojni fijasko koji je poharao i razorio čitave regione u Aziji, Bliskom istoku i Africi u šta su bile uključene sve glavne zapadne zemlje.

- Postoji svaki razlog za zabrinutost kada intelektualno-industrijski kompleks Zapada, nekažnjen za svoje katastrofalne pogrešne procjene, ponovno glasno poziva na vojnu intervenciju, ali ovaj put protiv nuklearne sile” - upozorava autor teksta u “Blumbergu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana