Бјесне пожари на Евији, становништво бјежи чамцима

Срна
Бјесне пожари на Евији, становништво бјежи чамцима

АТИНА - Грчка је евакуисала људе у чамцима са плаже на острву Евија усљед јаког дима због шумских пожара, а три ватрогасца су повријеђена, док у ватрогасне екипе на другим мјестима бориле да задрже пламен даље од древне Олимпије.

ЕУ је послала помоћ Грчкој и другим земљама југоисточне Европе које се боре са великим пожарима.

Помоћ је стигла дан након што је у другом пожару изгорјело више од 100 кућа и предузећа у близини грчке пријестонице Атине.

Начелник Цивилне заштите Никос Хардалијас рекао је да је у посљедња 24 сата избило 118 пожара и упозорио да би могли доћи још гори дани за ватрогасце који раде под великим притиском.

-Улажемо титанске напоре на многим пољима. Према нашим прогнозама, и сутра се очекује да ће бити тежак дан. Најтежи дио је пред нама, наредни дани и седмице биће још тежи. Наш кључни циљ је заштита људских живота -  рекао је он новинарима, пише „Катимерини“.

Становништво је евакуисано и у јужном грчком региону Пелопонеза због великог пожара у близини древне Олимпије - гдје су се Олимпијске игре одржавале сваке четири године од 776. године, више од једног миленијума. Евакуисано је седам села.

Ово подручје опустошили су пожари 2007. године када су погинуле десетине људи, али древни остаци су сачувани.

Градоначелник оближњег града Пиргоса Панајотис Антонакопулос рекао је да је око ове древне локације постављен јак ватрогасни кордон.“Мислим да је безбједност локације на задовољавајућем нивоу“, рекао је он.

Обалска стража евакуисала је око 90 људи на плажи у близини сјеверног села Рувијес на острву Евија. У операцији су помогли приватни бродови. Медији наводе да су три ватрогасца задобила опекотине, да је изгојело неколико кућа, као и велике површине под шумом.

Температура у Грчкој јуче је достигла 45 степени Целзијуса, што су власти описале као најгори топлотни талас од 1987. године.

И сусједне земље суочавају се са сличним условима, укључујући Турску и Италију, али и широм Средоземља, пише „Катимерини“.

Званичници у Албанији саопштили су да је једна особа умрла од удисања дима у близини града Ђирокастре на југу земље, гдје су пожари натјерали стотине становника да бјежи.

Група ЕУ за одговор на катастрофе саопштила је да је Брисел послао ватрогасце и авионе канадере као помоћ у Италију, Грчку, Албанију и Сјеверну Македонију.

-Пратимо ситуацију са великом забринутошћу. Европска солидарност је на дјелу у борби против ових страшних пожара -, написала је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен на „Твитеру“.

Предвиђа се да ће се врели талас задржати у Грчкој и Турској до краја седмице.

Министарство одбране Грчке данас ће саопштити план распоређивања оружаних снага у борби против више шумских пожара на острву Евија, на Пелопонезу и у другим дијеловима земље.

Одлука о ангажовању војске донијета је током данашњег састанка премијера Кирјакоса Мицотакиса, министра одбране Никоса Панајотопулоса, као и шефа оружаних снага Константиноса Флороса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана