Бивши обавјештајац објашњава шта Русији доноси тајна израелска ракета

Агенције
Бивши обавјештајац објашњава шта Русији доноси тајна израелска ракета

Москва - За Израел не представља проблем то што су руски стручњаци дошли у посјед тајне израелске ракете из система "Давидова праћка".

Међутим, она би за Русију могла да буде занимљива са становишта техничких ријешења, рекао је некадашњи шеф израелске обавештајне службе "Натив" Јаков Кедми.

"Чињеница да је ракета, која је пала на сиријску територију, дошла у руке руских стручњака за Израел не представља катастрофу. А са становишта Русије, увијек је корисно када се докопате непознатог оружја. Али у овом случају, та ракета неће бити откровење", рекао је Кедми.

Он је такође истакао да су "израелске оружане снаге задовољне том ракетом", и да она "можда садржи неке сложене, револуционарне елементе".

"Међутим, ’Давидова праћка‘ је на приближно истом техничком нивоу као и познати комплекси руске производње", додао је стручњак.

Према његовим ријечима, није тајна да могућности руских ракета класе земља-ваздух превазилазе потенцијал израелских или америчких пандана, пише Спутњик.

"Руски стручњаци би ипак могли да имају користи од проучавања ракете из система ’Давидова праћка‘ ― ако не у области дизајна, онда у области тактике и технике коришћења тог оружја. Можда ће успијети да открију одређене слабости ракете или нека техничка ријешења која ће се руским стручњацима показати као ефикасна", претпоставио је Кедми.

Да подсјетимо, медији су јавили да је Русија у Сирији дошла у посјед модернизоване израелске ракете класе земља-ваздух, лансиране из ракетног система "Давидова праћка".

Наводи се да су ракете-пресретачи "Давидове праћке" најскупље на свијету и користи их израелска војска.

"Давидова праћка" ради на удаљености до 400 километара и директан је конкурент систему С-400, наводи портал.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана