Bivši obavještajac objašnjava šta Rusiji donosi tajna izraelska raketa

Agencije
Bivši obavještajac objašnjava šta Rusiji donosi tajna izraelska raketa

Moskva - Za Izrael ne predstavlja problem to što su ruski stručnjaci došli u posjed tajne izraelske rakete iz sistema "Davidova praćka".

Međutim, ona bi za Rusiju mogla da bude zanimljiva sa stanovišta tehničkih riješenja, rekao je nekadašnji šef izraelske obaveštajne službe "Nativ" Jakov Kedmi.

"Činjenica da je raketa, koja je pala na sirijsku teritoriju, došla u ruke ruskih stručnjaka za Izrael ne predstavlja katastrofu. A sa stanovišta Rusije, uvijek je korisno kada se dokopate nepoznatog oružja. Ali u ovom slučaju, ta raketa neće biti otkrovenje", rekao je Kedmi.

On je takođe istakao da su "izraelske oružane snage zadovoljne tom raketom", i da ona "možda sadrži neke složene, revolucionarne elemente".

"Međutim, ’Davidova praćka‘ je na približno istom tehničkom nivou kao i poznati kompleksi ruske proizvodnje", dodao je stručnjak.

Prema njegovim riječima, nije tajna da mogućnosti ruskih raketa klase zemlja-vazduh prevazilaze potencijal izraelskih ili američkih pandana, piše Sputnjik.

"Ruski stručnjaci bi ipak mogli da imaju koristi od proučavanja rakete iz sistema ’Davidova praćka‘ ― ako ne u oblasti dizajna, onda u oblasti taktike i tehnike korišćenja tog oružja. Možda će uspijeti da otkriju određene slabosti rakete ili neka tehnička riješenja koja će se ruskim stručnjacima pokazati kao efikasna", pretpostavio je Kedmi.

Da podsjetimo, mediji su javili da je Rusija u Siriji došla u posjed modernizovane izraelske rakete klase zemlja-vazduh, lansirane iz raketnog sistema "Davidova praćka".

Navodi se da su rakete-presretači "Davidove praćke" najskuplje na svijetu i koristi ih izraelska vojska.

"Davidova praćka" radi na udaljenosti do 400 kilometara i direktan je konkurent sistemu S-400, navodi portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana