Бивши француски премијер на суду због лажних послова

Tanjug
Бивши француски премијер на суду због лажних послова

ПАРИЗ - Суђење бившем премијеру Француске Франсоа Фијону због оптужби да је јавним средствима платио супрузи и деци посао који никада нису обављали, почело је данас.




Међутим, одмах је одложено за сриједу након захтева правника који су жељели да покажу своју солидарност са колегама које штрајкују због контроверзне пензионе реформе предсједника Емануела Макрона, јавља АП.

Фијон се терети да је супрузи и двоје дјеце дао посао парламентарних помоћника, који заправо нису обављали, од 1998. до 2013. године. Све у свему, овај "помоћни" посао је породици донио више од милион евра.

Некадашњи кандидат на на предсједничким изборима 2017. године, 65-годишњи Фијон, негирао је оптужбе.

Ако буде осуђен, очекује га до 10 година затвора и новчана казна од милион евра.

Његова супруга Пенелопе Фијон оптужена је као саучесник.

Фијон је прошлог мјесеца на телевизији Франс 2 рекао да посао његове жене није лажан. "Она је била мој први и најважнији помоћник", рекао је и додао да ће докази бити представљени током суђења.

Истрага је показала и да су плате наводних послова дјеце, добро плаћених "помоћника са пуним радним временом", уплаћене на заједнички банкарски рачун Франсоа и Пенелопе Фијон.

Фијон је обављао функцију премијера за вријеме предсједника Николе Саркозија од 2007. до 2012. године. Био је владин званичник и под два претходна предсједника, Франсоа Митерана и Жака Ширака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана