Bivši francuski premijer na sudu zbog lažnih poslova

Tanjug
Bivši francuski premijer na sudu zbog lažnih poslova

PARIZ - Suđenje bivšem premijeru Francuske Fransoa Fijonu zbog optužbi da je javnim sredstvima platio supruzi i deci posao koji nikada nisu obavljali, počelo je danas.




Međutim, odmah je odloženo za srijedu nakon zahteva pravnika koji su željeli da pokažu svoju solidarnost sa kolegama koje štrajkuju zbog kontroverzne penzione reforme predsjednika Emanuela Makrona, javlja AP.

Fijon se tereti da je supruzi i dvoje djece dao posao parlamentarnih pomoćnika, koji zapravo nisu obavljali, od 1998. do 2013. godine. Sve u svemu, ovaj "pomoćni" posao je porodici donio više od milion evra.

Nekadašnji kandidat na na predsjedničkim izborima 2017. godine, 65-godišnji Fijon, negirao je optužbe.

Ako bude osuđen, očekuje ga do 10 godina zatvora i novčana kazna od milion evra.

Njegova supruga Penelope Fijon optužena je kao saučesnik.

Fijon je prošlog mjeseca na televiziji Frans 2 rekao da posao njegove žene nije lažan. "Ona je bila moj prvi i najvažniji pomoćnik", rekao je i dodao da će dokazi biti predstavljeni tokom suđenja.

Istraga je pokazala i da su plate navodnih poslova djece, dobro plaćenih "pomoćnika sa punim radnim vremenom", uplaćene na zajednički bankarski račun Fransoa i Penelope Fijon.

Fijon je obavljao funkciju premijera za vrijeme predsjednika Nikole Sarkozija od 2007. do 2012. godine. Bio je vladin zvaničnik i pod dva prethodna predsjednika, Fransoa Miterana i Žaka Širaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana