Бивша шефица Британске поште: Више од 700 управника осуђено грешком

Танјуг
Foto: Гардијан

ЛОНДОН - Бивша шефица Британске поште Пола Венелс је на данашњем саслушању кроз сузе изјавила да је погрешна осуда стотина управника филијала биле узрокована грешкама, не завером.

Она је додала да њена кривица лежи у томе што је ''превише вјеровала'' другима.

Више од 700 управника филијала локалних пошта осуђени су између 1999. и 2015. након што је неисправни ИТ систем Хоризон, јапанске компаније ''Фуџицу'' довео до мањка на рачунима, преноси Ројтерс.

Државна Пошта их је процесуирала према специјалном овлашћењу, упркос доказима да је знала за ИТ проблеме.

Неки управници су добили затворску казну, поједини су банкротирали, а скандал је такође уништио бракове и репутације некадашњих радника Поште.

Поједини управници су умрли прије него што је погрешна осуда преиначена.

Венелс је данас изјавила да није имала приступ свим информацијама, упркос томе што је постављала питања, што је довело до заташкавања ИТ проблема.

Влада је крајем пошле године донијела одлуку да преиначи одлуке којима су управници филијала осуђени након емисије ИТВ канала.

Ниједна особа која је била на вишем положају у Пошти није осуђена.

Венелс се од 2007. године налазила на високом положају у државној фирми, а претходно је изјавила да је свака осуда управника била оправдана.

На данашњем свједочењу је то ипак поријекла, али је остала при ставу да она није била упућена.

Пошта је постигла нагодбу са 555 управника филијала, за шта је издвојено 58 милиона фунти, убрзо након што је Венелс напустила компанију 2019.

Председавајући на саслушању Вен Вилијамс питао је како је могуће да Венелс, која је зарадила више од 4,5 милиона фунти кроз плате и бонусе, до 2012. није знала да Пошта самостално гони управнике, као државни орган са специјалним овлашћењима.

Венелс је рекла да се ''не сјећа'' ничега о тим овлашћењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана