Bivša šefica Britanske pošte: Više od 700 upravnika osuđeno greškom

Tanjug
Foto: Gardijan

LONDON - Bivša šefica Britanske pošte Pola Venels je na današnjem saslušanju kroz suze izjavila da je pogrešna osuda stotina upravnika filijala bile uzrokovana greškama, ne zaverom.

Ona je dodala da njena krivica leži u tome što je ''previše vjerovala'' drugima.

Više od 700 upravnika filijala lokalnih pošta osuđeni su između 1999. i 2015. nakon što je neispravni IT sistem Horizon, japanske kompanije ''Fudžicu'' doveo do manjka na računima, prenosi Rojters.

Državna Pošta ih je procesuirala prema specijalnom ovlašćenju, uprkos dokazima da je znala za IT probleme.

Neki upravnici su dobili zatvorsku kaznu, pojedini su bankrotirali, a skandal je takođe uništio brakove i reputacije nekadašnjih radnika Pošte.

Pojedini upravnici su umrli prije nego što je pogrešna osuda preinačena.

Venels je danas izjavila da nije imala pristup svim informacijama, uprkos tome što je postavljala pitanja, što je dovelo do zataškavanja IT problema.

Vlada je krajem pošle godine donijela odluku da preinači odluke kojima su upravnici filijala osuđeni nakon emisije ITV kanala.

Nijedna osoba koja je bila na višem položaju u Pošti nije osuđena.

Venels se od 2007. godine nalazila na visokom položaju u državnoj firmi, a prethodno je izjavila da je svaka osuda upravnika bila opravdana.

Na današnjem svjedočenju je to ipak porijekla, ali je ostala pri stavu da ona nije bila upućena.

Pošta je postigla nagodbu sa 555 upravnika filijala, za šta je izdvojeno 58 miliona funti, ubrzo nakon što je Venels napustila kompaniju 2019.

Predsedavajući na saslušanju Ven Vilijams pitao je kako je moguće da Venels, koja je zaradila više od 4,5 miliona funti kroz plate i bonuse, do 2012. nije znala da Pošta samostalno goni upravnike, kao državni organ sa specijalnim ovlašćenjima.

Venels je rekla da se ''ne sjeća'' ničega o tim ovlašćenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana