"Бијели хљеб" на ЕУ начин: Борел узима пензију из фонда у дефициту, иако има плаћу од 20.000 евра

ГС
Foto: Танјуг/АП

Јозеп Борел, високи представник ЕУ за спољну политику, тренутно узима пензију из фонда Европског парламента који има дуг око 400 милиона евра и који би могао захтијевати помоћ пореских обвезника у вријеме када инфлација и високи трошкови енергије погађају многе Европљане.

Овај 75-годишњи социјалиста има право на исплату пензије, која долази уз његову мјесечну плату од преко 20.000 евра, не укључујући бенефиције.

"Да. Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједосну политику узима пензију из овог добровољног пензионог фонда", потврдио је Борелов потпарол у е-поруци посланој на едресу ЕУ Обсервера.

Али шема, позната и као добровољни пензијски фонд Европског парламента, показала се контроверзном с обзиром на то да има огроман дефицит који и даље расте.

Разлика између будућих обавеза и нето вриједности имовине (актуарског дефицита) пензионог фонда на дан 31. децембра 2018. године износила је 286,1 милион евра. То се повећало на 379 милиона евра од 31. децембра 2021.

Фонд би требао пропасти између 2024. године, године европских избора, и 2026. године, а тада ће порески обвезници бити приморани да спасу план који се показао као главобоља за руководство Европског парламента.

Парламент није могао пронаћи рјешење, постављајући шкакљива питања од стране посланика који надгледају буџет.

Међу њима су Моника Хохлмеиер, њемачка европарламентарка и Јохан ван Овертвелдт, бивши белгијски министар финансија.

У заједничком писму предсједници Европског парламента Роберти Метсоли раније ове године, они кажу да фонд представља "потенцијалне разорне ризике по углед за Европски парламент".

Кажу да нема "рјешења за будућност, иако се зна да ће добровољни пензијски фонд у блиској будућности бити несолвентан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана