Бијела кућа: Офанзива на Рафу неће помоћи Израелу

GS
Foto: X.com

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден сматра да велика израелска офанзива на Рафу неће помоћи тој земљи да победи Хамас у Појасу Газе, поручио је данас потпарол Бијеле куће Џон Кирби.

Он је нагласио да постоје начини да се елиминишу преостали оперативци Хамаса у палестинској енклави, који не укључују операцију која носи велики ризик по цивиле, преноси Ројтерс.

Кирби је током брифинга за новинаре истакао да ће САД наставити да помаже Израелу и да Вашингтон не окреће леђа блискоисточном партнеру.

Посљедња рунда преговора о примирју у Појасу Газе је завршена након што је Израел посредницима, укључујући САД, Египат и Катар, указао на резерве које Тел Авив има када је у питању приједлог Хамаса о таоцима, рекао је израелски званичник за Ројтерс.

Он је додао да се израелска делегација вратила из Каира, а Израел ће наставити војне операције у Рафи и другим дјеловима палестинске енклаве према плановима.

''И даље верујемо да постоји пут напријед, али ц́е бити потребно мало моралне храбрости са обје стране како бисмо потписали овај договор'', рекао је портпарол.

Додао је да су у току америчко-израелске консултације о алтернативи за офанзиву на Рафу.

Кирби је нагласио да се САД надају да ће Израел одустати од копнене инвазије најјужнијег палестинског града, у коме се налази око 1,4 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана