Бербок: ЕУ мора испунити своје обећање Западном Балкану

Танјуг
Foto: Aгенције

БРИСЕЛ - Министарка спољних послова Њемачке Аналена Бербок истакла је данас, уочи Савета шефова дипломатије ЕУ у Бриселу, да ЕУ мора не само даље да пружа подршку Западном Балкану, већ и да испуни дато обећање да тај регион уведе у Унију.

Бербок је, у изјави новинарима, рекла да ће на данашњем састанку подршка Западном Балкану бити велика тема. Истакла је да је познато да је посебно Западни Балкан био и остао изложен притиску и утицају Русије.

„Због тога је важно да не наставимо само са пружањем подршке већ и да испунимо обећање које смо дали Западном Балкану да ћемо га увести у ЕУ, по различитој брзини, на основу напретка“, рекла је она.

Бербок је подвукла да је кључно да се приступни преговори са Албанијом и Северном Македонијом почну на почетку лета, а да ће на данашњем састанку бити извршена припрема.

„То је посебно важно у ово доба јер се ради о кључном безбједносм и геоплитичком питању“, нагласила је она. Бербок је истакла да за земље региона то значи да морају да примјене европске политике, то јест пруже подршку и примјене санкције, што већ већина ради.

„Мени је лично важно да Косово и Србију подржимо у процесу нормализације односа. То је пут којим морају ићи заједно како би задржали европску перспективу“, објаснила је она

. Бербок је подсјетила да је главна тема скупа, међутим, Украјина, и да се ради на припреми шестог пакета санкција. С тим у вези је поручила да све земље треба да иду заједно путем изласка из руске нафте. Указала је да Немачка зна да то није лако, али да се тим путем мора ићи.

„Украјина брани европске вриједности и сматра важним да се разговара и у вези европске перспективе“, додала је она.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана