Berbok: EU mora ispuniti svoje obećanje Zapadnom Balkanu

Tanjug
Foto: Agencije

BRISEL - Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju.

Berbok je, u izjavi novinarima, rekla da će na današnjem sastanku podrška Zapadnom Balkanu biti velika tema. Istakla je da je poznato da je posebno Zapadni Balkan bio i ostao izložen pritisku i uticaju Rusije.

„Zbog toga je važno da ne nastavimo samo sa pružanjem podrške već i da ispunimo obećanje koje smo dali Zapadnom Balkanu da ćemo ga uvesti u EU, po različitoj brzini, na osnovu napretka“, rekla je ona.

Berbok je podvukla da je ključno da se pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom počnu na početku leta, a da će na današnjem sastanku biti izvršena priprema.

„To je posebno važno u ovo doba jer se radi o ključnom bezbjednosm i geoplitičkom pitanju“, naglasila je ona. Berbok je istakla da za zemlje regiona to znači da moraju da primjene evropske politike, to jest pruže podršku i primjene sankcije, što već većina radi.

„Meni je lično važno da Kosovo i Srbiju podržimo u procesu normalizacije odnosa. To je put kojim moraju ići zajedno kako bi zadržali evropsku perspektivu“, objasnila je ona

. Berbok je podsjetila da je glavna tema skupa, međutim, Ukrajina, i da se radi na pripremi šestog paketa sankcija. S tim u vezi je poručila da sve zemlje treba da idu zajedno putem izlaska iz ruske nafte. Ukazala je da Nemačka zna da to nije lako, ali da se tim putem mora ići.

„Ukrajina brani evropske vrijednosti i smatra važnim da se razgovara i u vezi evropske perspektive“, dodala je ona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana