Бенон проглашен кривим за непоштовање конгреса

Срна
Foto: ГС

ВАШИНГТОН - Представнички дом Конгреса САД гласао је да је Стив Бенон, дугогодишњи савезник бившег предсједника Доналда Трампа, крив за непоштовање Конгреса.

Он би могао да буде кривично гоњен због одбијања сарадње током истраге о нападу на зграду Конгреса 6. јануара. Представнички дом, који предводе демократе, гласао је са 229 гласова "за" и 202 "против".

Демократама се придружило и девет републиканаца. Коначну одлуку о евентуалном кривичном гоњењу донијеће државни тужилац Мерик Гарленд. Бенон је био главни стратег предсједника САД током Трамповог мандата.

Он је одбио да се одазове на позив комисије да свједочи и достави документе, позивајући се на Трампово инсистирање да су његове комуникације заштићене правном доктрином такозване извршне привилегије, што оспоравају поједини правни стручњаци.

Одбор који предводе демократе нада се да пријетња затвором може да подстакне на сарадњу још 18 Трампових помоћника и организатора митинга који су добили судски позив. Могућа казна је годину дана затвора и 100.000 долара.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана