Benon proglašen krivim za nepoštovanje kongresa

Srna
Foto: GS

VAŠINGTON - Predstavnički dom Kongresa SAD glasao je da je Stiv Benon, dugogodišnji saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trampa, kriv za nepoštovanje Kongresa.

On bi mogao da bude krivično gonjen zbog odbijanja saradnje tokom istrage o napadu na zgradu Kongresa 6. januara. Predstavnički dom, koji predvode demokrate, glasao je sa 229 glasova "za" i 202 "protiv".

Demokratama se pridružilo i devet republikanaca. Konačnu odluku o eventualnom krivičnom gonjenju donijeće državni tužilac Merik Garlend. Benon je bio glavni strateg predsjednika SAD tokom Trampovog mandata.

On je odbio da se odazove na poziv komisije da svjedoči i dostavi dokumente, pozivajući se na Trampovo insistiranje da su njegove komunikacije zaštićene pravnom doktrinom takozvane izvršne privilegije, što osporavaju pojedini pravni stručnjaci.

Odbor koji predvode demokrate nada se da prijetnja zatvorom može da podstakne na saradnju još 18 Trampovih pomoćnika i organizatora mitinga koji su dobili sudski poziv. Moguća kazna je godinu dana zatvora i 100.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana