Белгија прва земља која је увела регулисан радни стаж за сексуалне раднике

Танјуг
Белгија прва земља која је увела регулисан радни стаж за сексуалне раднике

БРИСЕЛ - Белгија је прва земља у свету која је усвојила закон о уговору о раду за сексуалне раднике, а према коме сви који се у тој земљи баве проституцијом имају право на здравствено осигурање, пензију, бенефиције за незапослене и породичне додатке, годишњи одмор и породиљско боловање, британски пише Телеграф.

“Овај закон је први овакав у свијету. Не могу довољно нагласити колико је ово важно”, рекао је Дан Баувенс, портпарол синдиката сексуалних радника у Белгији (УТСОПИ) и додао да се нада да ће текст закона копирати и друге земље, као што су то урадиле са њиховим одредницама за истополне бракове, абортус, еутаназију и права трансродних особа.

Он је за Брисел тајмс рекао да таквим моделом, Белгија показује да јој је циљ да заштити сексуалне раднике, без обзира на моралне осуде које би неки људи могли да имају према њима.

Овим законом омогућено је онима који се баве проституцијом да потпишу уговоре о раду, након што је Белгија постала прва земља у Европи која је декриминализовала сексуални рад 2022. године.

Како пише Телеграф, ако сексуални радник или радница одбију клијента више од 10 пута током шест мјесеци, макро може да покрене интервенцију државног повјереника, али не може да отпусти запосленог.

Законом су регулисана права радника, али и услови за послодавце. 

Тиме је укључено право сексуалног радника да одбију клијента или сексуални чин, као и право да у било којем тренутку прекину сексуални чин без страха од отказа или казне.

Сексуални радници такође имају право да бирају на који начин ће извршити сексуални чин, а могу и да одбију да сједе у излогу (налик онима у Амстердаму) ако осјећају да је њихова безбједност угрожена, објављено је у белгисјким медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана