Бајден: Узалуд смо уништили Ирак, Садам није имао оружје за масово уништење

Срна
Бајден: Узалуд смо уништили Ирак, Садам није имао оружје за масово уништење

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џо Бајден признао је да су САД и савезници узалуд уништили Ирак и навео да Садам Худсеин није имао оружје за масово уништење.

Бајден је рекао да Ирак није имао "нуклерано наоружање".

Овом изјавом изазвао је двоструки ефекат - "потписао" је не само да су САД и њени НАТО сателити без разлога уништили читаву државу, укључујући њене легитимне власти и стотине хиљада цивила, већ и да не зна (или да је заборавио) да се није радило о нуклеарном оружју.

Медији подсјећају да је амерички државни секретар Колин Пауел, демонстрирајући епрувету са "бијелим прахом" у Савјету безбедности УН, својевремено тврдио је да у Ираку постоји хемијско и биолошко оружје.

То је био окидач за интервенцију НАТО у једној сувереној земљи. Али, никакво хемијско оружје никада није пронађено у Ираку.

Бајден је током разговора са израелским премијером Бењмином Нетањахуом признао да су изјаве о посједовању оружја за масовно уништење (које он назива "нуклераним") у Ираку биле погрешне и након тога позвао Нетанијахуа да "не чини погрешне радње" у Рафи, на палестинским територијама.

"Није било смисла веровати да Ирак има нуклеарно оружје. Не морате да правите грешке као што смо ми направили", поручио је Бајден.

Како наводи ТВ "Фронт", разлог Бајденовог признања је његов веома лош рејтинг у САД пред новембарске предсједничке изборе.

Само у посљедњих неколико дана, рејтинг Бајдена међу бирачима млађим од 25 година пао је за најмање девет одсто, а америчка подршка акцијема Израела у Гази један су од разлога даљег пада популарности садашњег шефа Бијеле куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана