Бајден јавности представио тим за дипломатију и безбједност

Танјуг
Бајден јавности представио тим за дипломатију и безбједност

ВИЛМИНГТОН - Изабрани предсједник САД Џо Бајден данас је формално представио јавности свој тим задужен за дипломатију и националну безбједност.

Састав тог тима сигнализира преокрет у односу на политику “Прво Америка” Трампове администрације и повратак америчком ангажману на глобалној сцени, преноси Глас Америке.

Представљајући сараднике, на скупу у Вилмингтону у држави Делавар, Бајден је изнио визију спољне политике засноване на америчком преузимању улоге глобалног лидера и јачању савеза у азијско-пацифичком региону, наводи ВОА позивајући се на агенцију АП.

Изјавио је да Америка “неће учествовати у непотребним конфликтима”, а оцијенио је да ће његов избор Ентонија Блинкена за државног секретара “обновити морал у Стејт департменту и повјерење у његову улогу”.

Бајден је почео да именује чланове свог кабинета и друге високе званичнике и обећао да ће нова администрација рефлектовати разноликост америчког народа.

Бајден је досад именовао Ентонија Блинкена (58 година, државни секретар), Алехандра Мајоркаса (60, секретар за унутрашњу безбједност), Линду Томас Гринфилд (68, амбасадорка у УН).

Ту је и Џон Кери (76), бивши потпредсједник САД, који ће бити специјални изасланик за климатске промјене.

Еврил Хејнс (51) ће бити директорка безбједносних служби, а Џејк Саливен (45) савјетник за националну безбједност.

Бивша шефица Федералних резерви Џенет Јелен биће кандидаткиња за секретарку за финансије, а уколико буде изабрана, била би прва жена на том положају.

Бајденове номинације мораће да прођу и прогресивно крило Демократске странке, као и Сенат који и даље контролишу републиканци, а чија ће се крајња већина одлучивати на изборима у Џорџији 2021.

Бајден је изразио наду да ће Сенат брзо потврдити његове кандидате.

Невада и Пенсилванија потврдиле побједу Бајдена

 Савезне америчке државе Пенсилванија и Невада потврдиле су данас резултате избора одржаних 3. новембра, чиме су и званично додијелиле укупно 26 гласова електора демократском кандидату Џоу Бајдену.

Изборни одбор Сјеверне Каролине је, такође, потврдио резултате предсједничких избора у тој савезној држави, додијеливши 15 електорских гласова актуелном предсједнику и републиканском кандидату Доналду Трампу.

Државна секретарка Неваде Барбара Цегавске званично је данас потврдила резултате општих избора у Невади када се појавила пред Врховним судом те земље, преноси ЦНН.

Гувернер Пенсилваније Том Вулф написао је данас на Твитеру да је Пенсилванија потврдила резултате избора одржаних 3. новембра за предсједника и потпредсједника Сјединјених Америчких Држава.

“Као што захтијева савезни закон, потписао сам сертификат о гласовима електора за Џоа Бајдена и Камилу Харис”, написао је Волф на Твитеру.

Како наводи ЦНН, планирамо је да савезне државе потврде своје резултате до 8. децембра, уочи састанка електорског колеџа 14. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана