Bajden javnosti predstavio tim za diplomatiju i bezbjednost

Tanjug
Bajden javnosti predstavio tim za diplomatiju i bezbjednost

VILMINGTON - Izabrani predsjednik SAD Džo Bajden danas je formalno predstavio javnosti svoj tim zadužen za diplomatiju i nacionalnu bezbjednost.

Sastav tog tima signalizira preokret u odnosu na politiku “Prvo Amerika” Trampove administracije i povratak američkom angažmanu na globalnoj sceni, prenosi Glas Amerike.

Predstavljajući saradnike, na skupu u Vilmingtonu u državi Delavar, Bajden je iznio viziju spoljne politike zasnovane na američkom preuzimanju uloge globalnog lidera i jačanju saveza u azijsko-pacifičkom regionu, navodi VOA pozivajući se na agenciju AP.

Izjavio je da Amerika “neće učestvovati u nepotrebnim konfliktima”, a ocijenio je da će njegov izbor Entonija Blinkena za državnog sekretara “obnoviti moral u Stejt departmentu i povjerenje u njegovu ulogu”.

Bajden je počeo da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda.

Bajden je dosad imenovao Entonija Blinkena (58 godina, državni sekretar), Alehandra Majorkasa (60, sekretar za unutrašnju bezbjednost), Lindu Tomas Grinfild (68, ambasadorka u UN).

Tu je i Džon Keri (76), bivši potpredsjednik SAD, koji će biti specijalni izaslanik za klimatske promjene.

Evril Hejns (51) će biti direktorka bezbjednosnih službi, a Džejk Saliven (45) savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen biće kandidatkinja za sekretarku za finansije, a ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena na tom položaju.

Bajdenove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021.

Bajden je izrazio nadu da će Senat brzo potvrditi njegove kandidate.

Nevada i Pensilvanija potvrdile pobjedu Bajdena

 Savezne američke države Pensilvanija i Nevada potvrdile su danas rezultate izbora održanih 3. novembra, čime su i zvanično dodijelile ukupno 26 glasova elektora demokratskom kandidatu Džou Bajdenu.

Izborni odbor Sjeverne Karoline je, takođe, potvrdio rezultate predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi, dodijelivši 15 elektorskih glasova aktuelnom predsjedniku i republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Državna sekretarka Nevade Barbara Cegavske zvanično je danas potvrdila rezultate opštih izbora u Nevadi kada se pojavila pred Vrhovnim sudom te zemlje, prenosi CNN.

Guverner Pensilvanije Tom Vulf napisao je danas na Tviteru da je Pensilvanija potvrdila rezultate izbora održanih 3. novembra za predsjednika i potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

“Kao što zahtijeva savezni zakon, potpisao sam sertifikat o glasovima elektora za Džoa Bajdena i Kamilu Haris”, napisao je Volf na Tviteru.

Kako navodi CNN, planiramo je da savezne države potvrde svoje rezultate do 8. decembra, uoči sastanka elektorskog koledža 14. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana