Бајден извиждан током традиционалног обраћања

ГС
Бајден извиждан током традиционалног обраћања

Републикански чланови Конгреса напали су у више наврата предсједника САД Џозефа Бајдена током његовог обраћања о стању нације. Амерички лидер је говор дуг 72 минута одржао у тренутку када је његов рејтинг близу најнижег нивоа откад је постао предсједник.

У годишњем обраћању фокусирао се на спољну и унутрашњу политику Сједињених Америчких Држава, док су му многи републиканци упадали у ријеч добацујући са својих сједишта. Неки су чак у жару устајали са столица како би изразили гњев, без обзира на то што је предсједавајући Представничког дома Кевин Макарти раније упозорио да се предсједник не прекида.

„Лажов”

Међу најгласнијима је, што не изенађује, била Марџори Тејлор Грин, која је дјеловала као да је на челу оних који су викали током предсједниковог говора. Она је устала како би повикала „лажов” док су њене колеге посланици критиковали Бајдена због његових напомена да неки у Републиканцкој странци желе да смање потрошњу на социјално осигурање и здравствену заштиту.

- Умјесто да богати плате свој дио, неки републиканци желе да се социјално осигурање и здравствена заштита укину. Не кажем да то хоће већина - изјавио је Бајден.

Након тога услијдило је звиждање и довикивање присутних републиканаца, при чему су многи викали „не”, а неки „лажов”. Гринова је, са своје стране, твитовала да „Џо Бајден лаже амерички народ” још док је он држао говор.

„Затвори границу”

Бајден се ближио крају свог излагања усредсређеног на госта Бијеле куће Дага Грифина, који је 2014. изгубио кћерку Кортни због предозирања фентанилом, када је избио хаос.

- Даг нам је рекао да жели да почне пут ка опоравку Америке. Даг, ми смо уз тебе. Фентанил убија више од 70.000 Американаца годишње - рекао је Бајден.

Неколико републиканаца, очигледно љутито због Бајденове раније тврдње да је „рекордан број особља” на граници заплијенио „преко 23.000 фунти фентанила у само посљедњих неколико мјесеци”, викали су „граница” на предсједника, што га је навело да застане.

- Затворите границу! - повикала је Гринова, којој се убрзо придружио други републиканац, који такође криви Бајденову администрацију за овај проблем јер је пустила мигранте да прођу кроз јужну границу.

„То је ваша грешка!”, чуле су се ријечи другог члана Конгреса, док је 80-годишњи предсједник на то реаговао само широким осмијехом.

Послије његовог говора, Гринова је назвала Бајдена „најбољим пословним партнером мексичког картела”.

- А њихов посао је да убијају Американце фентанилом кинеске производње - додала је она.

„Кина нас је шпијунирала”

Гринова је викала и када се Бајден осврнуо на случај кинеског балона који су САД обориле прошле суботе. Када је поменуо Пекинг, она је викала: „Кина нас је шпијунирала!”

Иако Вашингтон тврди да је беспилотни балон коришћен у шпијунске сврхе, Кина инсистира на томе да је ријеч о летјелици која се бави научним истраживањима, а коју су јаки вјетрови скренули с курса.

„Ти си их ставио у ковчеге”

Републиканка из Представничког дома Лорен Боберт критиковала је Бајдена док је причао о томе колико је припадника америчких трупа стационираних у Ираку и Авганистану добило рак од излагања токсичном диму из великих јама за спаљивање.

- Рак који их је ставио у ковчег са заставом. Знам... - рекао је Бајден, а у том тренутку Бобертова је повикала: „Ти си их ставио, њих 13!”

Тада је највјероватније мислила на 13 америчких војника убијених у августу 2021. у бомбашком нападу у Кабулу када су САД повлачиле трупе из Авганистана. Бајден током говора није поменуо хаотичан излазак америчке војске из азијске земље.

Друго обраћање 46. предсједника о стању у унији, које се посебно односило на хитна домаћа питања, одржано је пошто је подршка гласача нагло опала. Недавна Галупова анкета је открила да је само трећина Американаца задовољна политиком коју води Бајден и која се односи на многа осјетљива питања, укључујући стање економије, законе о оружју и политику о абортусу. Американци су такође незадовољни квалитетом јавног образовања и напорима владе да контролише криминал и бори се против сиромаштва и бескућништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана