Bajden izviždan tokom tradicionalnog obraćanja

GS
Bajden izviždan tokom tradicionalnog obraćanja

Republikanski članovi Kongresa napali su u više navrata predsjednika SAD Džozefa Bajdena tokom njegovog obraćanja o stanju nacije. Američki lider je govor dug 72 minuta održao u trenutku kada je njegov rejting blizu najnižeg nivoa otkad je postao predsjednik.

U godišnjem obraćanju fokusirao se na spoljnu i unutrašnju politiku Sjedinjenih Američkih Država, dok su mu mnogi republikanci upadali u riječ dobacujući sa svojih sjedišta. Neki su čak u žaru ustajali sa stolica kako bi izrazili gnjev, bez obzira na to što je predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti ranije upozorio da se predsjednik ne prekida.

„Lažov”

Među najglasnijima je, što ne izenađuje, bila Mardžori Tejlor Grin, koja je djelovala kao da je na čelu onih koji su vikali tokom predsjednikovog govora. Ona je ustala kako bi povikala „lažov” dok su njene kolege poslanici kritikovali Bajdena zbog njegovih napomena da neki u Republikanckoj stranci žele da smanje potrošnju na socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

- Umjesto da bogati plate svoj dio, neki republikanci žele da se socijalno osiguranje i zdravstvena zaštita ukinu. Ne kažem da to hoće većina - izjavio je Bajden.

Nakon toga uslijdilo je zviždanje i dovikivanje prisutnih republikanaca, pri čemu su mnogi vikali „ne”, a neki „lažov”. Grinova je, sa svoje strane, tvitovala da „Džo Bajden laže američki narod” još dok je on držao govor.

„Zatvori granicu”

Bajden se bližio kraju svog izlaganja usredsređenog na gosta Bijele kuće Daga Grifina, koji je 2014. izgubio kćerku Kortni zbog predoziranja fentanilom, kada je izbio haos.

- Dag nam je rekao da želi da počne put ka oporavku Amerike. Dag, mi smo uz tebe. Fentanil ubija više od 70.000 Amerikanaca godišnje - rekao je Bajden.

Nekoliko republikanaca, očigledno ljutito zbog Bajdenove ranije tvrdnje da je „rekordan broj osoblja” na granici zaplijenio „preko 23.000 funti fentanila u samo posljednjih nekoliko mjeseci”, vikali su „granica” na predsjednika, što ga je navelo da zastane.

- Zatvorite granicu! - povikala je Grinova, kojoj se ubrzo pridružio drugi republikanac, koji takođe krivi Bajdenovu administraciju za ovaj problem jer je pustila migrante da prođu kroz južnu granicu.

„To je vaša greška!”, čule su se riječi drugog člana Kongresa, dok je 80-godišnji predsjednik na to reagovao samo širokim osmijehom.

Poslije njegovog govora, Grinova je nazvala Bajdena „najboljim poslovnim partnerom meksičkog kartela”.

- A njihov posao je da ubijaju Amerikance fentanilom kineske proizvodnje - dodala je ona.

„Kina nas je špijunirala”

Grinova je vikala i kada se Bajden osvrnuo na slučaj kineskog balona koji su SAD oborile prošle subote. Kada je pomenuo Peking, ona je vikala: „Kina nas je špijunirala!”

Iako Vašington tvrdi da je bespilotni balon korišćen u špijunske svrhe, Kina insistira na tome da je riječ o letjelici koja se bavi naučnim istraživanjima, a koju su jaki vjetrovi skrenuli s kursa.

„Ti si ih stavio u kovčege”

Republikanka iz Predstavničkog doma Loren Bobert kritikovala je Bajdena dok je pričao o tome koliko je pripadnika američkih trupa stacioniranih u Iraku i Avganistanu dobilo rak od izlaganja toksičnom dimu iz velikih jama za spaljivanje.

- Rak koji ih je stavio u kovčeg sa zastavom. Znam... - rekao je Bajden, a u tom trenutku Bobertova je povikala: „Ti si ih stavio, njih 13!”

Tada je najvjerovatnije mislila na 13 američkih vojnika ubijenih u avgustu 2021. u bombaškom napadu u Kabulu kada su SAD povlačile trupe iz Avganistana. Bajden tokom govora nije pomenuo haotičan izlazak američke vojske iz azijske zemlje.

Drugo obraćanje 46. predsjednika o stanju u uniji, koje se posebno odnosilo na hitna domaća pitanja, održano je pošto je podrška glasača naglo opala. Nedavna Galupova anketa je otkrila da je samo trećina Amerikanaca zadovoljna politikom koju vodi Bajden i koja se odnosi na mnoga osjetljiva pitanja, uključujući stanje ekonomije, zakone o oružju i politiku o abortusu. Amerikanci su takođe nezadovoljni kvalitetom javnog obrazovanja i naporima vlade da kontroliše kriminal i bori se protiv siromaštva i beskućništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana