Aустралски војници убили затвореника, јер није било мјеста у хеликоптеру

Г.С.
Aустралски војници убили затвореника, јер није било мјеста у хеликоптеру

Аустралски специјалци у Авганистану су убили заробљеника јер нису имали довољно мјеста у хеликоптеру, показују свједочења очевидаца.

Заробљеник који је био везан, убијен је хладнокрвно, један је од налаза четворогодишње истрага ратних злочина која се ближи крају, пише “Russia Today”. 

Члан посаде хеликоптера америчких маринаца посвједочио је аустралијском АБЦ-у како је група аустралских војника затражила да буде транспортована хеликоптером послије акције. Како је казао, командир аустралске јединице рекао је да им је потребан превоз за седам заробљеника који су ухваćени током акције. Пилот их је упозорио да има мјеста само за шест заробљеника.

- Онда је услиједила тишина, чуо сам пуцањ. „Сада имамо шест заробљеника”, рекао је командант аустралске јединице, испричао је члан посаде хеликоптера. 

Он је објаснио како се тада први пут срео са нечим што није могао да „морално оправда”, јер су заробљеници били везани и нису представљали никакву пријетњу. Казао је како је о томе разговарао и са другим чланом посаде, који су такође рекли како нема оправдања за оно што су Аустралијанци урадили.

Портпаролка аустралске војске није жељела коментарисати, будуćи да је у току истрага која се води против аустралских специјалаца за могуćе ратне злочине почињене у Авганистану од 2005. до 2016. године. Тужилаштво би требало да је оконча до краја ове године, послије четири године истраге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана