Australski vojnici ubili zatvorenika, jer nije bilo mjesta u helikopteru

G.S.
Australski vojnici ubili zatvorenika, jer nije bilo mjesta u helikopteru

Australski specijalci u Avganistanu su ubili zarobljenika jer nisu imali dovoljno mjesta u helikopteru, pokazuju svjedočenja očevidaca.

Zarobljenik koji je bio vezan, ubijen je hladnokrvno, jedan je od nalaza četvorogodišnje istraga ratnih zločina koja se bliži kraju, piše “Russia Today”. 

Član posade helikoptera američkih marinaca posvjedočio je australijskom ABC-u kako je grupa australskih vojnika zatražila da bude transportovana helikopterom poslije akcije. Kako je kazao, komandir australske jedinice rekao je da im je potreban prevoz za sedam zarobljenika koji su uhvaćeni tokom akcije. Pilot ih je upozorio da ima mjesta samo za šest zarobljenika.

- Onda je uslijedila tišina, čuo sam pucanj. „Sada imamo šest zarobljenika”, rekao je komandant australske jedinice, ispričao je član posade helikoptera. 

On je objasnio kako se tada prvi put sreo sa nečim što nije mogao da „moralno opravda”, jer su zarobljenici bili vezani i nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Kazao je kako je o tome razgovarao i sa drugim članom posade, koji su takođe rekli kako nema opravdanja za ono što su Australijanci uradili.

Portparolka australske vojske nije željela komentarisati, budući da je u toku istraga koja se vodi protiv australskih specijalaca za moguće ratne zločine počinjene u Avganistanu od 2005. do 2016. godine. Tužilaštvo bi trebalo da je okonča do kraja ove godine, poslije četiri godine istrage.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana