Аустралија затвара границе унутар земље послије 100 година

Срна
Аустралија затвара границе унутар земље послије 100 година

СИДНЕЈ - Граница између двије аустралијске државе са највише становника биће затворена од сутра на неодређен период, саопштио је данас премијер Викторије Данијел Ендруз послије избијања епидемије вируса корона у његовој држави.

Ово ће бити прво затварање граница са сусједним Новим Јужним Велсом у претходних 100 година. Званичници су то претходни пут урадили 1919. године током пандемије шпанског грипа.

Број случајева ковида-19 у Мелбурну, главном граду Викторије, порастао је током претходних дана, а власти су прогласиле стриктне мјере социјалног дистанцирања у 30 предграђа, а девет стамбених блокова ставиле под потпуну блокаду.

Ова држава регистровала је 127 нових случајева заразе од јуче, што је највећи дневни раст од почетка пандемије. Забиљежен је и један смртни случај, први послије више од двије седмице, па је укупан број преминулих од вируса корона 105.

Затварање ове унутрашње границе у Аустралији нанијеће ударац економском опоравку земље, која се креће ка првој рецесији у претходне близу три деценије.

Ендруз је рекао да је одлука о затварању границе донесена заједно са аустралијским премијером Скотом Морисоном и премијером Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан.

Друга преостала унутрашња граница Викторије, са државом Јужна Аустралија, затворена је раније.

Читава Аустралија до сада је регистровала нешто мање од 85.000 случајева заразе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана