Аустралија затвара границе унутар земље послије 100 година

Срна
Аустралија затвара границе унутар земље послије 100 година

СИДНЕЈ - Граница између двије аустралијске државе са највише становника биће затворена од сутра на неодређен период, саопштио је данас премијер Викторије Данијел Ендруз послије избијања епидемије вируса корона у његовој држави.

Ово ће бити прво затварање граница са сусједним Новим Јужним Велсом у претходних 100 година. Званичници су то претходни пут урадили 1919. године током пандемије шпанског грипа.

Број случајева ковида-19 у Мелбурну, главном граду Викторије, порастао је током претходних дана, а власти су прогласиле стриктне мјере социјалног дистанцирања у 30 предграђа, а девет стамбених блокова ставиле под потпуну блокаду.

Ова држава регистровала је 127 нових случајева заразе од јуче, што је највећи дневни раст од почетка пандемије. Забиљежен је и један смртни случај, први послије више од двије седмице, па је укупан број преминулих од вируса корона 105.

Затварање ове унутрашње границе у Аустралији нанијеће ударац економском опоравку земље, која се креће ка првој рецесији у претходне близу три деценије.

Ендруз је рекао да је одлука о затварању границе донесена заједно са аустралијским премијером Скотом Морисоном и премијером Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан.

Друга преостала унутрашња граница Викторије, са државом Јужна Аустралија, затворена је раније.

Читава Аустралија до сада је регистровала нешто мање од 85.000 случајева заразе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана