Australija zatvara granice unutar zemlje poslije 100 godina

Srna
Australija zatvara granice unutar zemlje poslije 100 godina

SIDNEJ - Granica između dvije australijske države sa najviše stanovnika biće zatvorena od sutra na neodređen period, saopštio je danas premijer Viktorije Danijel Endruz poslije izbijanja epidemije virusa korona u njegovoj državi.

Ovo će biti prvo zatvaranje granica sa susjednim Novim Južnim Velsom u prethodnih 100 godina. Zvaničnici su to prethodni put uradili 1919. godine tokom pandemije španskog gripa.

Broj slučajeva kovida-19 u Melburnu, glavnom gradu Viktorije, porastao je tokom prethodnih dana, a vlasti su proglasile striktne mjere socijalnog distanciranja u 30 predgrađa, a devet stambenih blokova stavile pod potpunu blokadu.

Ova država registrovala je 127 novih slučajeva zaraze od juče, što je najveći dnevni rast od početka pandemije. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj, prvi poslije više od dvije sedmice, pa je ukupan broj preminulih od virusa korona 105.

Zatvaranje ove unutrašnje granice u Australiji nanijeće udarac ekonomskom oporavku zemlje, koja se kreće ka prvoj recesiji u prethodne blizu tri decenije.

Endruz je rekao da je odluka o zatvaranju granice donesena zajedno sa australijskim premijerom Skotom Morisonom i premijerom Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan.

Druga preostala unutrašnja granica Viktorije, sa državom Južna Australija, zatvorena je ranije.

Čitava Australija do sada je registrovala nešto manje od 85.000 slučajeva zaraze.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana