Аустралија од јануара забрањује увоз вејп цигарета за једнократну употребу

Танјуг
Аустралија од јануара забрањује увоз вејп цигарета за једнократну употребу

КАНБЕРА - Аустралија ће од јануара забранити увоз вејп цигарета за једнократну употребу, у настојању да обузда никотинску зависност код малољетних особа.

Аустралија ће увести и законе којима се спријечава производња, оглашавање и испорука тих електронских цигарета за једнократну употребу у тој земљи.

Одлука о забрани увоза вејпа део је ширег покушаја да потпуно буде укинуто рекреативно пушење тих врста електронских цигарета. Иако се коришћење вејпа рекламира као начин за престанак пушења, аустралијски министар здравља Марк Батлер рекао је да је употреба вејпа створила "нову генерацију никотинских зависника".

Он је најавио да ће забрана увоза вејпа за једнократну употребу почети да се примењује 1. јануара, а да ће до марта бити забрањено да се у Аустралију унесу нетерапеутски вејпови који могу да се поново пуне. Увозници и произвођачи који испоручују терапеутске вејпове мораће да се придржавају строжих државних прописа који се односе на укусе, ниво никотина и паковање производа.

Вејпови или електронске цигарете представљају уређаје на литијумске батерије који имају кертриџе напуњене течностима које садрже никотин, вештачке ароме и низ других хемикалија. Од 2021. године је незаконито да Аустралијанци купују или увозе електронске цигарете или никотинске вејпове без рецепта љекара, али је стопа зависности, упркос тим ограничењима, наставила вртоглавно да расте.

Студија Универзитета у Сиднеју раније ове године показала је да је више од четвртине тинејџера старости од 14 до 17 година пушило вејпове, преноси Би-Би-Си. Аустралијска влада је у мају наговестила да намјерава да постепено укине употребу вејпова за једнократну употребу, али до сада није дала конкретан временски оквир. С

тручњаци упозоравају да се још не зна довољно о ​​дугорочним утицајима употребе вејп цигарета. Истраживање Универзитета Џонс Хопкинс повезало је коришћење тих цигарета са хроничном болешћу плуćа и астмом. 

Најава Аустралије да ће забранити увоз вејп цигарета за једнократну употребу објављена је непосредно након што је новоформирана влада Новог Зеланда саопштила да ће укинути закон о забрани пушења како би финансирала смањење пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана