Аустралија нуди по 51.000 евра Абориџинима за одштету

Танјуг
Абориџини наступају у  Краун Стрит Молу
Foto: Викимедија | Абориџини наступају у Краун Стрит Молу

КАНБЕРА - Власти у Канбери су данас саопштиле да ће понудити накнаду штете од укупно по 82.000 аустралијских долара (51.000 евра) припадницима старосједилачког становништва који су као дјеца насилно одвођени из својих породица и предавани новим породицама бјелаца.

Због све већих критика и праксе Абориџина да траже компензацију на суду, власти су донијеле одлуку да свако ко је био жртва те праксе добије 75.000 аустралијских долара за штету која им је причињена присилним одвођењем без пристанка биолошких родитеља и додатних 7.000 долара због емоционалне трауме, преноси Ројтерс.

Више од 100.000 дјеце аутохтоних Абориџина одведено је из њихових породица и заједница између раних 1900-их и око 1970. године, што је бивши премијер Кевин Рад 2008. године описао као „велику мрљу на души нације” током формалног извињења такозваној „украденој генерацији“ .

„Ово је дугоочекивани корак, признавање везе између зацјељивања рана, достојанства и здравља и добробити припадника украдених генерација, њихових породица и заједница“, поручио је данас премијер Скот Морисон у парламенту.

План одштете односи се на све живе Абориџине који су одвојени од својих породица у тренутку када су били млађи од 18 година и живјели на Територији аустралијског главног града и Сјеверној територији, а већина других аустралијских држава већ неко вријеме спроводи свој план одштете домородачком становништву.

Доморадачке заједнице су поздравиле потез владе, али сматрају да још пуно тога треба да се учини, посебно на економском плану и образовању.

У Аустралији, с 26 милиона становника, живи око 700.000 Абориџина који према званичним истраживањима заостају готово по сваком економском и друштвеном показатељу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана