Australija nudi po 51.000 evra Aboridžinima za odštetu

Tanjug
Aboridžini nastupaju u  Kraun Strit Molu
Foto: Vikimedija | Aboridžini nastupaju u Kraun Strit Molu

KANBERA - Vlasti u Kanberi su danas saopštile da će ponuditi naknadu štete od ukupno po 82.000 australijskih dolara (51.000 evra) pripadnicima starosjedilačkog stanovništva koji su kao djeca nasilno odvođeni iz svojih porodica i predavani novim porodicama bjelaca.

Zbog sve većih kritika i prakse Aboridžina da traže kompenzaciju na sudu, vlasti su donijele odluku da svako ko je bio žrtva te prakse dobije 75.000 australijskih dolara za štetu koja im je pričinjena prisilnim odvođenjem bez pristanka bioloških roditelja i dodatnih 7.000 dolara zbog emocionalne traume, prenosi Rojters.

Više od 100.000 djece autohtonih Aboridžina odvedeno je iz njihovih porodica i zajednica između ranih 1900-ih i oko 1970. godine, što je bivši premijer Kevin Rad 2008. godine opisao kao „veliku mrlju na duši nacije” tokom formalnog izvinjenja takozvanoj „ukradenoj generaciji“ .

„Ovo je dugoočekivani korak, priznavanje veze između zacjeljivanja rana, dostojanstva i zdravlja i dobrobiti pripadnika ukradenih generacija, njihovih porodica i zajednica“, poručio je danas premijer Skot Morison u parlamentu.

Plan odštete odnosi se na sve žive Aboridžine koji su odvojeni od svojih porodica u trenutku kada su bili mlađi od 18 godina i živjeli na Teritoriji australijskog glavnog grada i Sjevernoj teritoriji, a većina drugih australijskih država već neko vrijeme sprovodi svoj plan odštete domorodačkom stanovništvu.

Domoradačke zajednice su pozdravile potez vlade, ali smatraju da još puno toga treba da se učini, posebno na ekonomskom planu i obrazovanju.

U Australiji, s 26 miliona stanovnika, živi oko 700.000 Aboridžina koji prema zvaničnim istraživanjima zaostaju gotovo po svakom ekonomskom i društvenom pokazatelju.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana