Атентатор на словачког премијера открио шта је био мотив напада

Танјуг
Foto: Принтскрин

БРАТИСЛАВА- Јуриј Цинтула, који је извршио атентат на словачког премијера Роберта Фица прошле недјеље, рекао је истражиоцима да је мотив напада било неслагање са политиком актуелне власти, али да није планирао да га убије, објављено је данас у судским документима.

Цинтула је нагласио да се не слаже са гашењем јединице специјалног тужилаштва (УСП) и прогоном културних и медијских радника, као и да жели да Словачка пружи војну помоћ Украјини, а сматра да је власт непријатељски настројена према Европској унији, наведено је у документима која је прочитала судија Роман Пуковски у Специјалном криминалном суду.

Јуриј Цинтула је истражиоцима рекао да је тог дана преко радија сазнао да ће 15. маја бити отворена сједница владе у Хандловој и одлучио да дјелује, преноси Правда.

''У 11.20 часова ушао је у свој ауто и узео са собом пиштољ и два шаржера, сваки са по 10 метака, и отишао је сам у Хандлову, гдје је стигао око 12.20 часова, док је на тргу чекао око сат времена да влада изађе из Дома културе'', прочитано је данас на суду.

Због тога је одлучио да Фицу ''наруши здравље” како не би могао да обавља своје дужности, али тврди да није намјеравао никога да убије.

''Понедјељка, 13. маја 2024. године, одлучио је да се освети овој влади за такву политику, наношењем штете премијеровом здрављу, а то је хтио да учини ватреним оружјем које је у легалном посједу имао од 1992. године'', наведено је на суду.

Цинтула је додао да не планира да бјежи и да ни на који начин неће ометати ток кривичног поступка.

Он је у достављеном обећању суду навео и да своју "немоћ и фрустрацију стањем у друштву никада више неће рјешавати физичким нападом на било кога", а нагласио је да се каје због атентата.

''Али понавља да зна да пуца и нишани тако да не угрози живот жртве. Такође је пазио да случајно не угрози ниједну особу у маси или обезбјеђење. Оштећеном се извињава за своје поступке, о чему је спреман да му каже лично у току поступка, ако буде у прилици, а ако не, обавезно ће му се писмено извинити. Штавише, искористио је своје право да не свједочи", рекао је судија.

Цинтула је писац у пензији, живи у Левицама са супругом и, како је навео, не пуши већ 40 година, а повремено ужива у омиљеном алкохолу, "који је понекад скуп".

Пориче конзумацију наркотика и других супстанци које изазивају зависност.

Атентат на словачког премијера Роберта Фица тренутно се истражује као тешки покушај убиства са предумишљајем, иако не може да се искључи да би се ова правна класификација могла касније промјенити, рекао је у сриједу генерални тужилац Марош Жилинка.

Након атетнтата на Фица прошле недјеље, полиција је одмах привела Цинтулу.

Словачки премијер је у тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици, гдје је подвргнут операцијама.

Словачки суд пресудио је у суботу да Цинтула буде задржан у притвору, а пријети му казна од 25 година до доживотног затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана