Atentator na slovačkog premijera otkrio šta je bio motiv napada

Tanjug
Foto: Printskrin

BRATISLAVA- Jurij Cintula, koji je izvršio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica prošle nedjelje, rekao je istražiocima da je motiv napada bilo neslaganje sa politikom aktuelne vlasti, ali da nije planirao da ga ubije, objavljeno je danas u sudskim dokumentima.

Cintula je naglasio da se ne slaže sa gašenjem jedinice specijalnog tužilaštva (USP) i progonom kulturnih i medijskih radnika, kao i da želi da Slovačka pruži vojnu pomoć Ukrajini, a smatra da je vlast neprijateljski nastrojena prema Evropskoj uniji, navedeno je u dokumentima koja je pročitala sudija Roman Pukovski u Specijalnom kriminalnom sudu.

Jurij Cintula je istražiocima rekao da je tog dana preko radija saznao da će 15. maja biti otvorena sjednica vlade u Handlovoj i odlučio da djeluje, prenosi Pravda.

''U 11.20 časova ušao je u svoj auto i uzeo sa sobom pištolj i dva šaržera, svaki sa po 10 metaka, i otišao je sam u Handlovu, gdje je stigao oko 12.20 časova, dok je na trgu čekao oko sat vremena da vlada izađe iz Doma kulture'', pročitano je danas na sudu.

Zbog toga je odlučio da Ficu ''naruši zdravlje” kako ne bi mogao da obavlja svoje dužnosti, ali tvrdi da nije namjeravao nikoga da ubije.

''Ponedjeljka, 13. maja 2024. godine, odlučio je da se osveti ovoj vladi za takvu politiku, nanošenjem štete premijerovom zdravlju, a to je htio da učini vatrenim oružjem koje je u legalnom posjedu imao od 1992. godine'', navedeno je na sudu.

Cintula je dodao da ne planira da bježi i da ni na koji način neće ometati tok krivičnog postupka.

On je u dostavljenom obećanju sudu naveo i da svoju "nemoć i frustraciju stanjem u društvu nikada više neće rješavati fizičkim napadom na bilo koga", a naglasio je da se kaje zbog atentata.

''Ali ponavlja da zna da puca i nišani tako da ne ugrozi život žrtve. Takođe je pazio da slučajno ne ugrozi nijednu osobu u masi ili obezbjeđenje. Oštećenom se izvinjava za svoje postupke, o čemu je spreman da mu kaže lično u toku postupka, ako bude u prilici, a ako ne, obavezno će mu se pismeno izviniti. Štaviše, iskoristio je svoje pravo da ne svjedoči", rekao je sudija.

Cintula je pisac u penziji, živi u Levicama sa suprugom i, kako je naveo, ne puši već 40 godina, a povremeno uživa u omiljenom alkoholu, "koji je ponekad skup".

Poriče konzumaciju narkotika i drugih supstanci koje izazivaju zavisnost.

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica trenutno se istražuje kao teški pokušaj ubistva sa predumišljajem, iako ne može da se isključi da bi se ova pravna klasifikacija mogla kasnije promjeniti, rekao je u srijedu generalni tužilac Maroš Žilinka.

Nakon atetntata na Fica prošle nedjelje, policija je odmah privela Cintulu.

Slovački premijer je u teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, gdje je podvrgnut operacijama.

Slovački sud presudio je u subotu da Cintula bude zadržan u pritvoru, a prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana