Астра Зенека: ЕУ изгубила правни спор

Тањуг
Астра Зенека: ЕУ изгубила правни спор

ЛОНДОН - Фармацеутска компанија “АстраЗенека” је саопштила данас да је Европска унија изгубила правни спор који је покренула против те фармацеутске компаније због кашњења у производњи и испоруци вакцина против Ковида-19.

У саопштењу компаније се наводи да је Европска комисија затражила да “АстраЗенека” испоручи 120 милиона доза вакцина до краја јуна 2021. године, али да је суд у Бриселу наложио испоруку 80,2 милиона доза до 27. септембра 2021. године, преноси агенција АП.

Тиме је, како је саопштено, одбијен захтев ЕУ за испоруком додатних количина вакцина до краја јуна.

Британско-шведска компанија се раније уговором обавезала да ће учинити све да до краја јуна испоручи 300 милиона доза 27-чланом блоку, али су проблеми са производњом навели компанију да смањи свој циљ на 100 милиона вакцина, подсјећа агенција Ројтерс.

Смањење испорука одложило је процес вакцинације у ЕУ у првом кварталу ове године, јер је европски блок тада рачунао на “АстраЗенеку” као на највећег испоручиоца вакцина.

“Пресудом је такође признато да су потешкоће које је АстраЗенека искусила у овој ситуацији без преседана имале значајног утицаја на кашњење”, наводи се у саопштењу компаније.

Компанија је такође изразила наду у обнављање сарадње са ЕК у борби против пандемије у Европи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана