Astra Zeneka: EU izgubila pravni spor

Tanjug
Astra Zeneka: EU izgubila pravni spor

LONDON - Farmaceutska kompanija “AstraZeneka” je saopštila danas da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv Kovida-19.

U saopštenju kompanije se navodi da je Evropska komisija zatražila da “AstraZeneka” isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali da je sud u Briselu naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021. godine, prenosi agencija AP.

Time je, kako je saopšteno, odbijen zahtev EU za isporukom dodatnih količina vakcina do kraja juna.

Britansko-švedska kompanija se ranije ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina, podsjeća agencija Rojters.

Smanjenje isporuka odložilo je proces vakcinacije u EU u prvom kvartalu ove godine, jer je evropski blok tada računao na “AstraZeneku” kao na najvećeg isporučioca vakcina.

“Presudom je takođe priznato da su poteškoće koje je AstraZeneka iskusila u ovoj situaciji bez presedana imale značajnog uticaja na kašnjenje”, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je takođe izrazila nadu u obnavljanje saradnje sa EK u borbi protiv pandemije u Evropi.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana