Асанжова породица: Џулијан је опасно близу изручења Америци

Танјуг
Асанжова породица: Џулијан је опасно близу изручења Америци

ЛОНДОН - Оснивач Викиликса Џулијан Асанж је "опасно близу" да буде испоручен САД након што је на суду изгубио најновију жалбу, рекла је његова породица и упућени у његов случај, преноси британски Гардијан.

Његови адвокати су рекли да ће поново упутити жалбу истом суду, услијед страха да би могао да проведе остатак живота у затвору јер је објавио неколико хиљада поверљивих војних и дипломатских докумената.

У пресуди на три странице објављеној у уторак, судија Вишег суда Велике Британије Џонатан Свифт одбацио је свих осам тачака Асанжове жалбе против екстрадиције Америци, коју је у јуну прошле године потписала тадашња британска министарка полиције Прити Пател.

Међутим, Стела Асанж, Џулијанова супруга, рекла је да ће њен муж припремити обновљени захтјев за жалбу вишем суду већ наредне недјеље, након чега ће питање бити изнето пред двоје нових судија на јавном саслушању, додала је Стела.

"И даље смо оптимисти, вјерујемо да ћемо побједити и да Џулијан неће бити испоручен САД гдје се суочава са оптужбама које би могле да га ставе у затвор до краја живота, и то у максимално обезбјеђненом затвору, јер је објавио истините информације о злочинима америчке владе", рекла је Стела.

Асанжов отац Џон Шиптон рекао је да су основе његовог сина за ново саслушање "јасне, чврсте и праведне".

Асанжова жалба наводи да је Пател, као министарка, погрешила у одлуци да одобри испоручење јер захтјев крши америчко-британски споразум у којем се наводи да "екстрадиција неће бити одобрена уколико је дјело за које се тражи изручење политичко дјело".

Асанжов правни тим је упорно при ставу да је америчка жеља да дође до Асанжа политички мотивисана.

У жалби се, такође, наводи да гоњење Асанжа представља кршење загарантоване слободе говора и да је захтјев за изручење злоупотреба судског процеса у Британији.

Асанжов правни тим је истакао и да америчка влада упорно погрешно тумачи суштинске чињенице случаја пред британским судом.

Одлука судије Свифта оставља последњи корак на британским судовима: одбрана има пет радних дана да поднесе жалбу на 20 страница комисији сачињеној од двоје судија, који ће сазвати јавно саслушање.

Послије тога, више нема право жалбе у Британији, али би Асанж могао и даље да се бори против испоручења на Европском суду за људска права, који је прошлог децембра потврдио да је стигла жалба од Асанжа.

Асанж се суочава са 18 тачака оптужнице због Викиликс објаве повјерљивих докумената, које су резултат цурења бивше обавијештајне службенице америчке војске Челси Менинг.

Она је осуђена на 35 година затвора, али је ослобођена након што ју је амнестирао Барак Обама 2017. године.

Уколико буде осуђен, Асанжа чека комбинована казна до 175 година затвора. Он се тренутно налази у британском затвору Белмарш више од четири година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана