Асанж анализирао самоубиство Праљка

Срна
Асанж анализирао самоубиство Праљка

ЛОНДОН - Оснивач Викиликса Џулијан Асанж открио је како је пажљиво гледао самоубиство бившег генерала БИХ Слободана Праљка у Хашком суду прије три године и размишљао о самоубиству док је био у амбасади Еквадора у Лондону, изјавила је докторка Сондра Крозби током саслушања у лондонском суду.

Она је казала да је примјетила видно погоршање његовог менталног и физичког стања током своје четири посјете амбасади у којој је Асанж живео, као и да је током посјете у фебруару 2018. године Асанж имао прве мисли о самоубиству и да је неколико пута гледао Праљково самоубиство, преноси АП.

Према њеним речима, Асанж јој је признао да је заустављао кадар у тренутку када Праљак испија отров и анализира његово лице.

Асанжови адвокати истакли су да би Асанж заиста могао да изврши самоубиство уколико га пошаљу у САД која га терети за шпијунажу и указали на његово погоршање менталног стања током седмогодишњег боравка у еквадорској амбасади и од његовог избацивања одатле у априлу 2019. у британски затвор.

Крозби је казала да је током посјете Асанжа у затвору Белмарш у Лондону у октобру прошле године примјетила да је Асанж веома депресиван и да је говорио да размишља о самоубиству хиљаду пута дневно.

Психолог Најџел Блеквуд изјавио је са друге стране, да је ризиком од самоубоиства код Асанжа "могуће управљати".

"Фактори ризика могу се промјенити. Асанж је веома издржљив и сналажљив човек који је на најблажем крају спектра аутизма. Ипак, он је радио на високом нивоу у вођењу веома успјешне организације", рекао је Блеквуд.

Саслушање Асанжа о екстрадицији требало би да траје до почетка октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана