Asanž analizirao samoubistvo Praljka

Srna
Asanž analizirao samoubistvo Praljka

LONDON - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž otkrio je kako je pažljivo gledao samoubistvo bivšeg generala BIH Slobodana Praljka u Haškom sudu prije tri godine i razmišljao o samoubistvu dok je bio u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjavila je doktorka Sondra Krozbi tokom saslušanja u londonskom sudu.

Ona je kazala da je primjetila vidno pogoršanje njegovog mentalnog i fizičkog stanja tokom svoje četiri posjete ambasadi u kojoj je Asanž živeo, kao i da je tokom posjete u februaru 2018. godine Asanž imao prve misli o samoubistvu i da je nekoliko puta gledao Praljkovo samoubistvo, prenosi AP.

Prema njenim rečima, Asanž joj je priznao da je zaustavljao kadar u trenutku kada Praljak ispija otrov i analizira njegovo lice.

Asanžovi advokati istakli su da bi Asanž zaista mogao da izvrši samoubistvo ukoliko ga pošalju u SAD koja ga tereti za špijunažu i ukazali na njegovo pogoršanje mentalnog stanja tokom sedmogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadi i od njegovog izbacivanja odatle u aprilu 2019. u britanski zatvor.

Krozbi je kazala da je tokom posjete Asanža u zatvoru Belmarš u Londonu u oktobru prošle godine primjetila da je Asanž veoma depresivan i da je govorio da razmišlja o samoubistvu hiljadu puta dnevno.

Psiholog Najdžel Blekvud izjavio je sa druge strane, da je rizikom od samouboistva kod Asanža "moguće upravljati".

"Faktori rizika mogu se promjeniti. Asanž je veoma izdržljiv i snalažljiv čovek koji je na najblažem kraju spektra autizma. Ipak, on je radio na visokom nivou u vođenju veoma uspješne organizacije", rekao je Blekvud.

Saslušanje Asanža o ekstradiciji trebalo bi da traje do početka oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana