Аргентина за банкрот оптужује САД и некомпетентност судија

Танјуг
Аргентина за банкрот оптужује САД и некомпетентност судија

Буенос Ајрес - Аргентинске власти окривиле су САД за правну битку која је гурнула званични Буенос Ајрес у други банкрот за посљедњих 13 година, оптужујући истовремено једног њујоршког судију и посреднике за некомпетентност.

Аргентина је 30. јула званично банкротирала, након неуспјешно завршених 11-часовних преговора са два америчка хекс фонда који су одбили да прихвате отпис дуга по основу аргентинских обвезница у њиховом посједу, пренијела је агенција Франс прес.

Хорхе Капитанић, шеф кабинета аргентинске предсједнице Кристине Кирхнер, окривио је америчку владу за банкрот, до којег је дошло након пресуде америчког суда којом је Буенос Ајресу блокирано сервисирање репрограмираног дуга и тражено да врати 1,3 милијарде долара дуга америчким хекс фондовима.

"Уколико имате судију који је агент шпекулативних фондова и уколико је и посредник њихов агент, о каквој онда пресуди говорите? Овде постоји одговорност саме државе, односно одговорност САД на којој је да створи услове за безусловно поштовање суверенитета других држава", рекао је Капитанић на конференцији за штампу у Буенос Ајресу.

Он је, такође, оптужио њујоршког судију Томаса Гријесу и посредника у преговорима са хекс фондовима, Дена Полака, за некомпетентност, и навео да ће Аргентина са овим случајем изаћи пред међународне судове "како би остварила своја права пред међународном заједницом".

По данашњем отварању берзе, аргентинске акције су изгубиле 6,42 одсто вредности, што говори да су већ почеле да се осјећају посљедице банкрота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана