АП објавио када ће Трамп бити приведен и како ће то изгледати

Танјуг
АП објавио када ће Трамп бити приведен и како ће то изгледати

ЊУЈОРК — У оптужници коју је велика порота у Њујорку подигла против бившег америчког предсједника Доналда Трампа, међу више оптужби за фалсификовање пословних књига, помиње се најмање једна за кривично дјело, јавља АП.

Оптужница је остала запечаћена и конкретне тачке оптужнице нису још познате, али су ове детаље АП-у потврдиле особе које су под условом анонимности говориле о информацијама које још нису јавне.

Трамп ће бити званично ухапшен и оптужен у уторак, чиме ће се поставити сцена за историјски, шокантни тренутак када је један бивши предсједник приморан да стане пред судију како би саслушао кривичне пријаве против себе, напомиње америчка агенција.

Иако је њујоршки тужилац Алвин Брег тражио да се Трамп преда суду најкасније у петак, тај рок је продужен због захтјева америчких тајних служби, у вези са посебним условима предаје важних личности као што је бивши шеф државе.

Улице испред зграде суда у којима ће се одржати суђење биле су мирне у петак у поређењу са почетком недјеље. Није било великих демонстрација за или против Трампа, иако су туристи застајали да би направили селфије, а тамо је остала гомила новинара и полицајаца.

Пошто досад ниједан бивши предсједник САД није био оптужен за кривично дјело, не постоје прописи за његов третман приликом привођења.

Кад се Трамп буде предао, биће третиран углавном као и сви други који се суочавају са оптужбама - фотографијсање и узимање отисака прстију, попуњавање документације о хапшењу и провјера да ли има неријешене кривичне пријаве или налоге, каже особа упозната са осјетљивим безбедносним операцијама.

Не очекује се, међутим, да ће му на руке бити стављене лисице, истиче АП и додаје да ће Трамп сво вријеме ће бити под заштитом Тајне службе и готово сигурно ће бити пуштен на слободу истог дана.

И за оптужене који се сами предају, предвиђене процедуре подразумијевају најмање неколико сати притвора.

Све те активности одвијају се далеко од јавности. Њујоршки закон у већини случајева обесхрабрује објављивање полицијских снимака.

Мање је јасно, међутим, да ли би Трамп тражио да сам објави фотографију, из политичких или других разлога, напомиње АП.

По завршетку свих процедура, бивши предсједник САД би требало да се у уторак поподне појави пред судијом.

Против Трампа је подигнута оптужница у, како амерички медији наводе, више од 30 тачака које се односе на пословну превару.

Он је оптужен за тајне исплате новца, укључујући 130.000 долара порно глумици Сторми Данијелс и исплату од 150.000 долара бившој Плејбојевој манекенки Карен Мекдугал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана