AP objavio kada će Tramp biti priveden i kako će to izgledati

Tanjug
AP objavio kada će Tramp biti priveden i kako će to izgledati

NjUJORK — U optužnici koju je velika porota u Njujorku podigla protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, među više optužbi za falsifikovanje poslovnih knjiga, pominje se najmanje jedna za krivično djelo, javlja AP.

Optužnica je ostala zapečaćena i konkretne tačke optužnice nisu još poznate, ali su ove detalje AP-u potvrdile osobe koje su pod uslovom anonimnosti govorile o informacijama koje još nisu javne.

Tramp će biti zvanično uhapšen i optužen u utorak, čime će se postaviti scena za istorijski, šokantni trenutak kada je jedan bivši predsjednik primoran da stane pred sudiju kako bi saslušao krivične prijave protiv sebe, napominje američka agencija.

Iako je njujorški tužilac Alvin Breg tražio da se Tramp preda sudu najkasnije u petak, taj rok je produžen zbog zahtjeva američkih tajnih službi, u vezi sa posebnim uslovima predaje važnih ličnosti kao što je bivši šef države.

Ulice ispred zgrade suda u kojima će se održati suđenje bile su mirne u petak u poređenju sa početkom nedjelje. Nije bilo velikih demonstracija za ili protiv Trampa, iako su turisti zastajali da bi napravili selfije, a tamo je ostala gomila novinara i policajaca.

Pošto dosad nijedan bivši predsjednik SAD nije bio optužen za krivično djelo, ne postoje propisi za njegov tretman prilikom privođenja.

Kad se Tramp bude predao, biće tretiran uglavnom kao i svi drugi koji se suočavaju sa optužbama - fotografijsanje i uzimanje otisaka prstiju, popunjavanje dokumentacije o hapšenju i provjera da li ima neriješene krivične prijave ili naloge, kaže osoba upoznata sa osjetljivim bezbednosnim operacijama.

Ne očekuje se, međutim, da će mu na ruke biti stavljene lisice, ističe AP i dodaje da će Tramp svo vrijeme će biti pod zaštitom Tajne službe i gotovo sigurno će biti pušten na slobodu istog dana.

I za optužene koji se sami predaju, predviđene procedure podrazumijevaju najmanje nekoliko sati pritvora.

Sve te aktivnosti odvijaju se daleko od javnosti. Njujorški zakon u većini slučajeva obeshrabruje objavljivanje policijskih snimaka.

Manje je jasno, međutim, da li bi Tramp tražio da sam objavi fotografiju, iz političkih ili drugih razloga, napominje AP.

Po završetku svih procedura, bivši predsjednik SAD bi trebalo da se u utorak popodne pojavi pred sudijom.

Protiv Trampa je podignuta optužnica u, kako američki mediji navode, više od 30 tačaka koje se odnose na poslovnu prevaru.

On je optužen za tajne isplate novca, uključujući 130.000 dolara porno glumici Stormi Danijels i isplatu od 150.000 dolara bivšoj Plejbojevoj manekenki Karen Mekdugal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana