Антиквитети на аукцији набављени на илегалан начин?

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЛОНДОН - Аукцијске куће Сотби и Бонхамс суочавају се са позивом да се повуку два антиквитета са данашње продаје у Лондону, пошто је познати археолог Христос Циројанис изнио "озбиљне сумње" да су предмети узети из недозвољених ископавања.

Предмет број 68 у продаји Сотбија је пар украсних етрушћанских бронзаних додатака, који датирају отприлике из раног петог века пре нове ере, за које се очекује да ће коштати између 50.000 и 70.000 фунти (између 58.800 и 82.200 евра), пренео је "Гардијан".

Предмет број 83 на распродаји Бонхамса је сардинијска бронзана лампа у облику чамца, из осмог века пре нове ере, а процењена на суму од 2.000 до 3.000 фунти (2350 и 3500 евра). Циројанис је рекао да аукцијске куће не би понудиле на продају ове антиквитете да су извршили проверу са релеватним изворима о томе да ли су узети нелегално из државе порекла.

Међутим, Бонхамс и Сотби су оспорили његову тврдњу. Бонхамс је навео да предмет које незаконито набављен или је илегално извезен из земље, док су из Сотбија рекли да је у питању "легитиман предмет на тржишту" и позвао је Циројаниса да подели информације које има.

Циројанис је рекао да има фотографске доказе који указују да су антиквитети некада били у власнишштву дискредитованих дилера повезаних са нелегалном трговином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана