Antikviteti na aukciji nabavljeni na ilegalan način?

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

LONDON - Aukcijske kuće Sotbi i Bonhams suočavaju se sa pozivom da se povuku dva antikviteta sa današnje prodaje u Londonu, pošto je poznati arheolog Hristos Cirojanis iznio "ozbiljne sumnje" da su predmeti uzeti iz nedozvoljenih iskopavanja.

Predmet broj 68 u prodaji Sotbija je par ukrasnih etrušćanskih bronzanih dodataka, koji datiraju otprilike iz ranog petog veka pre nove ere, za koje se očekuje da će koštati između 50.000 i 70.000 funti (između 58.800 i 82.200 evra), preneo je "Gardijan".

Predmet broj 83 na rasprodaji Bonhamsa je sardinijska bronzana lampa u obliku čamca, iz osmog veka pre nove ere, a procenjena na sumu od 2.000 do 3.000 funti (2350 i 3500 evra). Cirojanis je rekao da aukcijske kuće ne bi ponudile na prodaju ove antikvitete da su izvršili proveru sa relevatnim izvorima o tome da li su uzeti nelegalno iz države porekla.

Međutim, Bonhams i Sotbi su osporili njegovu tvrdnju. Bonhams je naveo da predmet koje nezakonito nabavljen ili je ilegalno izvezen iz zemlje, dok su iz Sotbija rekli da je u pitanju "legitiman predmet na tržištu" i pozvao je Cirojanisa da podeli informacije koje ima.

Cirojanis je rekao da ima fotografske dokaze koji ukazuju da su antikviteti nekada bili u vlasnišštvu diskreditovanih dilera povezanih sa nelegalnom trgovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana