Анкара спремна да врати сиријске снаге на почетне положаје

Срна
Анкара спремна да врати сиријске снаге на почетне положаје

МОСКВА - Анкара је током састанка руске и турске делегације у Москви поручила да је спремна да обезбиједи да се сиријске снаге повуку са подручја провинције Идлиб на сјеверозападу Сирије.

Москва је раније оптужила Турску да не поштује постигнуте договоре и да не успијева да спријечи нападе милитаната на сиријске и руске снаге у Идлибу.

Делегације Русије и Турске састале су се данас у Москви други дан заредом с циљем смањења несугласица око Идлиба.

Званичник владајуће турске странке АКП Омер Челик рекао је да је њихова делегација у Москви рекла да се сиријске снаге морају повући иза турских положаја у Идлибу како би била спријечена "хуманитарна катастрофа".

"Турска делегација послала је јасну поруку да су извршене неопходне војне припреме да се сиријске снаге повуку на претходне линије разграничења, уколико то они сами не учине", нагласио је Челик.

Русија је јуче саопштила да послије двије седмице паузе, Турска поново учествује у заједничким патролама са руском војском на сјевероистоку Сирије.

Турска и Русија од октобра заједнички патролирају сиријском територијом недалеко од границе. Међутим, турске снаге нису учествовале у патролама од 3. фебруара.

Турски безбједносни извор рекао је данас да су заједничке патроле биле одгођене због временских услова. /крај/дл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана