Ankara spremna da vrati sirijske snage na početne položaje

Srna
Ankara spremna da vrati sirijske snage na početne položaje

MOSKVA - Ankara je tokom sastanka ruske i turske delegacije u Moskvi poručila da je spremna da obezbijedi da se sirijske snage povuku sa područja provincije Idlib na sjeverozapadu Sirije.

Moskva je ranije optužila Tursku da ne poštuje postignute dogovore i da ne uspijeva da spriječi napade militanata na sirijske i ruske snage u Idlibu.

Delegacije Rusije i Turske sastale su se danas u Moskvi drugi dan zaredom s ciljem smanjenja nesuglasica oko Idliba.

Zvaničnik vladajuće turske stranke AKP Omer Čelik rekao je da je njihova delegacija u Moskvi rekla da se sirijske snage moraju povući iza turskih položaja u Idlibu kako bi bila spriječena "humanitarna katastrofa".

"Turska delegacija poslala je jasnu poruku da su izvršene neophodne vojne pripreme da se sirijske snage povuku na prethodne linije razgraničenja, ukoliko to oni sami ne učine", naglasio je Čelik.

Rusija je juče saopštila da poslije dvije sedmice pauze, Turska ponovo učestvuje u zajedničkim patrolama sa ruskom vojskom na sjeveroistoku Sirije.

Turska i Rusija od oktobra zajednički patroliraju sirijskom teritorijom nedaleko od granice. Međutim, turske snage nisu učestvovale u patrolama od 3. februara.

Turski bezbjednosni izvor rekao je danas da su zajedničke patrole bile odgođene zbog vremenskih uslova. /kraj/dl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana