„Амнести" позива на повлачење оптужни против Асанжа

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Група "Амнести интернешенел" позвала је америчке власти да повуку оптужбе против оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа и апеловала на британске власти да га одмах ослободе.

Генерални секретар "Амнести интернешенела" Ањес Каламар упутила је овај апел уочи жалбеног саслушања у Лондону сутра на одлуку британског суда да не изручи Асанжа САД, гдје се суочава са оптужбама у вези са објављивањем тајних војних досијеа "Викиликса".

Виши суд би требало да размотри жалбу на одлуку у јануару да се не изручи 50-годишњи Аустралијанац због забринутости да би могао да буде у опасности од самоубиства у америчком затвору.

"Амнести" је указао на истрагу "Јаху њуза" која открива да су америчке безбједносне службе разматрале отмицу или убиство Асанжа док је живио у Амбасади Еквадора у Лондону, преноси ДПА.

Ти извештаји су "бацили још више сумње у поузданост америчких обећања и додатно разоткрили политичку мотивацију иза овог случаја", рекла је Каламарова.

"Окрутна је оптужница да скоро 20 година касније практично нико одговоран за наводне америчке ратне злочине почињене током ратова у Авганистану и Ираку није позван на одговорност, а камоли кривично гоњен, а ипак се издавач који је разоткрио такве злочине потенцијално суочава са доживотним затвором", додала је она.

Асанж је оптужен за крађу и објављивање тајног материјала у вези са војним операцијама САД у Ираку и Авганистану уз помоћ узбуњивача Челси Менинг. Његове присталице виде га као истраживачког новинара који је расвијетлио ратне злочине.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана