„Amnesti" poziva na povlačenje optužni protiv Asanža

Srna
Foto: Ilustracija

LONDON- Grupa "Amnesti internešenel" pozvala je američke vlasti da povuku optužbe protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i apelovala na britanske vlasti da ga odmah oslobode.

Generalni sekretar "Amnesti internešenela" Anjes Kalamar uputila je ovaj apel uoči žalbenog saslušanja u Londonu sutra na odluku britanskog suda da ne izruči Asanža SAD, gdje se suočava sa optužbama u vezi sa objavljivanjem tajnih vojnih dosijea "Vikiliksa".

Viši sud bi trebalo da razmotri žalbu na odluku u januaru da se ne izruči 50-godišnji Australijanac zbog zabrinutosti da bi mogao da bude u opasnosti od samoubistva u američkom zatvoru.

"Amnesti" je ukazao na istragu "Jahu njuza" koja otkriva da su američke bezbjednosne službe razmatrale otmicu ili ubistvo Asanža dok je živio u Ambasadi Ekvadora u Londonu, prenosi DPA.

Ti izveštaji su "bacili još više sumnje u pouzdanost američkih obećanja i dodatno razotkrili političku motivaciju iza ovog slučaja", rekla je Kalamarova.

"Okrutna je optužnica da skoro 20 godina kasnije praktično niko odgovoran za navodne američke ratne zločine počinjene tokom ratova u Avganistanu i Iraku nije pozvan na odgovornost, a kamoli krivično gonjen, a ipak se izdavač koji je razotkrio takve zločine potencijalno suočava sa doživotnim zatvorom", dodala je ona.

Asanž je optužen za krađu i objavljivanje tajnog materijala u vezi sa vojnim operacijama SAD u Iraku i Avganistanu uz pomoć uzbunjivača Čelsi Mening. Njegove pristalice vide ga kao istraživačkog novinara koji je rasvijetlio ratne zločine.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana